Dnia 2025-12-11 o godz. 08:18 ~Marek napisał(a):
> Anty,jak widzisz sama nienawiść twoja i tobie podobnym niczego nie zmieni.W świecie liczą sie tylko realia,a takimi jest totalna klęska Ukraińców w tej wojnie.I nie pomogą żadne zaklęcia,bo tylko w bajkach mysz połyka słonia.Na koniec przytoczę ci słowa wieszcza:”mierz siły na zamiary,nie zamiar podług sił”.Mam nadzieję że znasz ten cytat,chociaż patrząc jak piszesz i te błędy ortograficzne o maturę to ty nawet się nie otarłeś.
Totalną klęskę ponosicie wy-TERRORYŚCI pokaż te sukcesy , \
kacap będzie potrzebowała lat walk, aby zająć Donbas.
Zdobycze terytorialne Rosji od początku tego roku stanowią mniej niż jeden procent terytorium Ukrainy. Jeśli ofensywa rosyjska będzie kontynuowana w tym tempie, samo zdobycie obwodu donieckiego, nie mówiąc już o innych regionach, zajmie jeszcze kilka lat.
Tak wynika z raportu Amerykańskiego Instytutu Studiów nad Wojną.
Analitycy szacują, że od początku 2025 roku armia rosyjska zdołała opanować 4669 km², co stanowi 0,77% terytorium Ukrainy. Jednocześnie agresor poniósł niewspółmiernie wysokie straty: ponad 390 tysięcy zabitych i rannych, czyli ponad 80 osób na metr kwadratowy.
Eksperci twierdzą, że nawet na tych odcinkach frontu, na których Rosjanom udaje się stosunkowo szybko posuwać naprzód, na przykład w okolicach Hulajpola, ich sukcesy w ogólnym rozrachunku pozostają skromne.
„Jest mało prawdopodobne, aby rosyjskie postępy przyspieszyły w perspektywie krótkoterminowej i średnioterminowej. Pole bitwy zdominowane przez drony nie pozwala siłom rosyjskim prowadzić działań manewrowych na skalę wymaganą do szybkiego natarcia na poziomie operacyjnym, co przywraca manewrowość na polu bitwy” – uważa ISW.
Analitycy uważają, że militarne zajęcie reszty obwodu donieckiego zajmie Rosji co najmniej dwa do trzech lat. Eksperci są przekonani, że będzie to kosztować agresora znaczne, nowe straty, które mogą okazać się nie do zniesienia nawet dla Rosji.
Dlatego też, jak podaje ISW, Rosja podejmuje obecnie wysiłki, aby zmusić Ukrainę i Zachód do oddania Donbasu bez walki, co pozwoliłoby Moskwie zaoszczędzić czas i środki.
„Przekazanie obwodu donieckiego Rosji stworzyłoby również warunki do wznowienia agresji na Ukrainę z korzystniejszych pozycji w dogodnym dla Rosji momencie, zwłaszcza że Putin i inni przedstawiciele Kremla nadal twierdzą, że ich długoterminowy cel strategiczny – kontrola nad całą Ukrainą, a nie tylko nad jej południowymi i wschodnimi regionami – pozostaje niezmienny” – podsumowuje raport.
https://u.newsua.one/uploads/images/default/f6ya2ftxqaaqdtw.webpPersonel – ok. 1 185 080 (
+1 460 ) osób
.Mam nadzieję że znasz ten cytat,chociaż patrząc jak piszesz i te błędy ortograficzne o maturę to ty nawet się nie otarłeś.
Zaskoczę prostaka ortograficznego - ja mam średnie z maturą.