2. Kupowanie czasu
[34:22] Szymon Ruta:
"Poprosimy naszych akcjonariuszy jeszcze o cierpliwość. Niech to się zacznie. Na razie byłaby to czysta spekulacja. (...) Wiemy od tych wielkich firm globalnych, z którymi rozmawiamy, że taki typowy czas od pierwszego kontaktu z klientem do realizacji sprzedaży to jest między 6 a 12 miesięcy, więc to są po prostu długotrwałe procesy."
A tutaj teoretycznie miła zagrywka, bo zawsze lepiej prosić: zaapelowanie do akcjonariuszy o cierpliwość, ale w umysłach zakotwiczno "tylko 6-12 miesięcy". To taka sprzeczność. A co to jest pół rok lub rok w inwestowaniu długoterminowym? Rok nie wyrok.
Więc po co prosić?
I tak mnie nagle tknęło: czemu prosić inwestorów o cierpliwość? To niepodobne do ich stylu. Mam takie wrażenie, że potrafią agresywnie odpowiadać ("nic nie ujawnimy", "to dla nas za wcześnie"), a tu nagle się tak napraszają. Otóż to proste: prosi się o pół roku lub rok, czyli krótki okres czasu, czyli nic strasznego. W rzeczywistości to będzie parę lat, czyli koszmar.
Ulica na to pójdzie i to łyknie... Tylko jest jeden maluteńki problem z tą czasówką.
Typowy czas od startu do realizacji globalnego M&A w branży diagnostycznej to NIE JEST 6-12 miesięcy, tylko raczej 3-5 lat w modelu sprzedaży, w którym partner najpierw wchodzi w część spółki! Zresztą w innych modelach też.
Tylko z powodu paniki covidowej Biorad kupił PCR One tak szybko i bez przychodów (pre-revenue). Ale bańka M&A pękła (bo tak, to była bańka, kupowali wszystko i za każdą cenę) i to se ne vrati.
Lepsze urządzenia kupowano przez taki długi okres czasu, co pokażę niżej.
Więc po co te 6-12 miesięcy? Mogę tylko spekulować, a wiecie, że moje spekulacje nie zawsze są wyrocznią... ale jedyne, co przychodzi mi do głowy z analitycznego punktu widzenia, to przygotowania pod emisję akcji w tym czasie. To by idealnie pasowało - wrzutka jakiegoś lepszego newsa, podbitka kursu, a potem emisja na sfinansowanie wejścia Bacteromica do USA (szczególnie, że w wywiadzie zakomunikowano, że palenie gotówki będzie przyspieszać). Myślicie, że potencjalny partner będzie wspaniałomyślny i da spółce kasę na przetrwanie? Wręcz odwrotnie, wykorzysta całą sytuację, więc jeszcze raz (bo wcześniej to samo było zrobione przy PCR ONe) potrzebne będzie przekonanie partnera, że spółka ma finanse i może negocjować do końca świata i o jeden dzień dłużej.
A jak wyglądała w rzeczywistości oś czasu dla systemu BioFire, który był wybitnie pożądany, a mimo to i tak zajęło to gigantowi 3 lata?
Historia BioFire (Oś Czasu):
Rok 1990 (Początki): Rozwijali się ponad 20 lat zanim doszło do sprzedaży!
Rok 2011 (Pierwszy stempel FDA): Dopiero w maju 2011 roku system FilmArray uzyskał certyfikat FDA na rynek amerykański (to będzie czasowy odpowiednik certyfikacji FDA na urządzenie Bacteromic i panel UNI FAST).
Rok 2013 (Sierpień - Panel na Sepsę): FDA wydaje zgodę na przełomowy panel do sepsy bezpośrednio z krwi (BCID Panel) (to będzie czasowy odpowiednik dla panelu PBC). [*]
Rok 2013 (Wrzesień - Ogłoszenie M&A): Biomerieux ogłasza chęć przejęcia. Transakcja domknięta w styczniu 2014 roku.
Na moje oko, na tej osi czasu Bacteromic jest gdzieś w 2010 roku, czyli przed uzyskaniem FDA przez Biofire. I Bacteromic też jest przed uzyskanie FDA. Według tej historycznej miary, do dużej transakcji zostało nam jeszcze dobre kilka lat. A w międzyczasie udowadniania, że to się w ogóle sprzedaje, żeby do transakcji doszło.
Ale co tam, zobaczmy, jak to szło dla Specific Diagnostics (czyli Vitek Reveal), przecież pan Ruta tak chwalił tę transakcję...
Historia Specific Diagnostics (Oś Czasu)
Lata 2011–2012: Paul Rhodes zakłada firmę.
Rok 2019: Biomerieux wchodzi kapitałowo w mały pakiet udziałów (ok. 10%).
Kwiecień 2021: Biomerieux bierze na siebie sprzedaż sprzętu start-upu w Europie.
Koniec 2021: Po 10 latach od założenia firmy, system w końcu uzyskuje europejski certyfikat CE-IVD dla sepsy (PBC).
Kwiecień / Maj 2022 (transakcja): Biomerieux kupuje pozostałe 91% udziałów za ok. 416 mln USD (na górce pandemicznej, kupując bez amerykańskiego FDA, co wkrótce okazało się błędem i zakończyło potężnym odpisem finansowym).
Od wejścia w 2019 roku do transakcji mija 3 lata. Na tej osi czasu Bacteromic jest gdzieś w 2018 roku, czyli ma 4 lata do transakcji.
I teraz pytam: czy tu jest sprzeczność czy nie ma, gdy z jednej strony ma to potrwać 6-12 miesięcy, a z drugiej historycznie wychodzi, że 3-5 lat...
Bazując na historycznych osiach czasu, harmonogram do pełnej sprzedaży Bacteromica można sporządzić mniej więcej taki (wersja optymistyczna, bo czasy mamy szybsze, ale i uzyskanie FDA jest trudniejsze, i rynek testów AST nie jest żadnym pożądanym przez partnerów rynkiem - wszystko to trzeba mieć z tyłu głowy i jakoś zbalansować: stąd 3 lata):
- 1 rok na uzyskanie FDA na urządzenie Bacteromic + panel UNI FAST, połowa 2027 roku. [**]
- 1 rok na uzyskanie FDA na panel PBC, połowa 2028 roku, w tym miejcu potencjalne wejście partnera
- Kolejny rok na udowodnienie sprzedaży panelu PBC (bo tylko ten jest jako tako konkurencyjny z Biofire i tylko ten się liczy do obliczania sprzedaży i wartości transakcji, a na podstawie sprzedaży testu UNI FAST nic nie można wyliczyć) i całkowity zakup Bacteromica.
Tak po prostu wynika z historii medtechów, które obiektywnie miały lepszą sytuację rynkową od Bacteromica. Albo były pożądane (jak Biofire) albo miały hajp pocovidowy (jak Specific DX). A Bacteromic w 2026 roku nic z tego nie ma, więc powinno być dłużej, no ale, jak piszę, mamy szybsze czasy.
Miejsce [*] powyżej dowodzi, że mimo takiego parcia transakcja z gigantem trwała kolejne pół roku negocjacji. A wy tu chcecie wszystkiego od razu, bo przecież tym razem będzie inaczej. Nie będzie inaczej, będzie tak samo albo gorzej (ajć, czyli inaczej - sam się złapałem we własne sidła :) ).
A miejsce [**] powyżej wskazuje punkt na osi czasu, w którym Scope będzie potrzebowało nowej gotówki z emisji, bo przecież kasa starczy im najwyżej do końca 2027 roku. Ale będzie certyfikat FDA, to zdaje mi się, że na fali hajpu emisja wejdzie w rynek?
Dlatego kurs giełdowy jest "zaklęty" i opada bardzo powoli, by emisja nie nastąpiła na totalnym dnie.