Tomek 82 tak, na szczęście jest już po wyborach. Miejmy nadzieję, że nie dojdzie do podobnych zdarzeń jak w przypadku zabójstwa Prezydenta Gabriela Narutowicza. Człowiek ten był fachowcem i technokratą uznanym na całym świecie. Po zwycięstwie w wyborach prezydenckich prawica rozpętała tak ogromną nagonkę, że osoba zmanipulowana tym przekazem dokonała zamachu na Prezydenta (przyznała to w trakcie procesu). Dodatkowo oburzającym jest fakt, że główny winowajca nagonki, prawicowy dziennikarz, zaraz po zabójstwie napisał artykuł zatytuowany „Ciszej nad tą trumną”. Oczywiście nie chodziło mu o zabitego Prezydenta, a była to wyłącznie jego próba wyciszenia tematu gdyż był jednym z głównych sprawców tej nagonki i manipulacji znacznej części społeczeństwa. Od tego czasu minęło 100 lat. Co się zmieniło? Nic. Telewizja Polska mocno dotowana przez rząd PiS prowadziła identyczną nagonkę i masowo manipulowała ludźmi.
Co do mojej pierwszej wypowiedzi w tym wątku, przyznaje poniosły mnie emocje, niektórych rzeczy napisanych przeze mnie żałuję, nie napisał bym ich ponownie, urażone osoby przepraszam. Chciałbym również nadmienić, że szanuje każdy nurt polityczny o ile ich przedstawiciele nie manipulują i nie nakręcają spirali nienawiści. Cenię również osoby konserwatywne (nie mylić z populistycznym PiSem czy ksenofobiczną Konfederacją) o ile rozumieją czym jest prawdziwy konserwatyzm. Bardzo ceniłem np. Pawła Kowala kiedy był w PiS czy Artura Dziambora kiedy był w Konfederacji. Co znamienne pierwszy z nich jest aktualnie w Koalicji Obywatelskiej, drugi w Trzeciej Drodze.
Jeżeli chodzi o rozliczenie ustępującej władzy mam nadzieję, że nikomu nie przyjdzie do głowy rewanżyzm, jakkolwiek rozliczenie jest konieczne, chociaż ufam że odbędzie się to w zaciszu odpolitycznionych sądów i prokuratur, a nie jako igrzyska dla gawiedzi.
Dziękuję wszystkim za uwagę