Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  63,51 zł , zmiana od tamtej pory: 3,92%

Re: pytanie o dywidendę

Witam,

Prośba o wytłumaczenie na konkretnym przykładnie bo też nie bardzo rozumiem, mam 500 akcji kupione po 70 zł (czyli za 35 000 zl), kurs do wczoraj wzrosł od zakupu do 75,1 zł (37550 zl), czyli zarobiony jestem niecale 7% (2550zl) w zaokragleniu, przypada mi prawo do dywidendy czyli kolejne 12% (4350 zl) z czego zarobiony powinienem być 19% (6900 zl) wiadomo teraz jeszcze moze spadac i wzrastac ale chodzi mi o samą redukcje bo nie wiem jak to się ma, dzis się obudziłem i widzę kurs obcięty o wartość dywidendy patrzę na portfel i mam 33 2000 zl, i przy wyplacie dywidendy powinni ja wyplacic akcjonariuszom x2 zeby to mialo sens, bo z tego co jest teraz to jak patrze na porfel to jestem o ta dywidende stratny. A jak wyplaca same te 12 % po odcieciu i kurs zostanie albo spadnie to nie dość że nic się nie zarobi to jeszcze stracić można bo wyplacą 12% to lepiej to wychodzilo by jak bym sprzedał po 75,1 zł wczoraj zainkasował swoje 7% i wszedł dziś np, już bez prawa do dywidendy? Bo dziwnie to wygląda, tak jak za rzadów PIS of shit mówią że dadzą a zabierają :D

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
KRUSZWICA 0,30% 66,00 2021-02-26 16:11:31
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.