Forum Zakładanie firmy

Re: punkt opłat

Wczoraj był kolejny program o upadku OKIENEK KASOWYCH i kolejny raz w moim punkcie opłat(niezależnym) pojawiają się klienci pełni obaw...z których część na pewno przejdzie opłacać do banków lub na poczte. Dziś jest ich najwięcej. Mam mieszane uczucia- z jednej strony współczuję agentom którzy współpracowali z okienkiem, ale z drugiej nie rozumiem jak można powierzyć komuś pieniądze swoich klientów...i to często nie małe...zwłaszcza wiedząc, że już ktoś wcześniej połakomił się na taki kąsek i nadal nie ma żadnych zabezpieczeń prawnych żeby sytuacja się nie powtórzyła. Zawsze znajdzie się grupa cwaniaczków która nie będzie patrzyła na los innych ludzi tylko na swoją kieszeń - tylko, że każdy agent ma przecież własny rozum i doświadczenia innych lub niestety gdy jest już za późno to swoje. Klient nie rozróżnia punktów kasowych- dla niego jest podział na banki, poczte i punkty kasowe a to agent powinien zadbać o to aby było 100% pewności, że pieniądze klientów nie znikną. Teraz po takiej plajcie jest oczywiste, że straci na tym cała branża punktów kasowych - a zyskaja banki i poczta. Nie chcę żeby to wyglądało jak kopanie leżącego, ale widząc na tym forum komentarze, że agenci również zostali oszukani przychodzi mi na myśl tylko jedno, że zostali oszukani na własne życzenie... a moje współczucie kieruje sie bardziej w stronę klientów... bo oni byli nieświadomi całego mechanizmu. A oszukanym agentom mogę współczuć tylko naiwności.