Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  12,61 zł , zmiana od tamtej pory: 568,52%

Re: Przykład manipulacji

Na cenie potężny squeeze, wiec szanse, ze  marazm się konczy były duże.
Zadałem w  wątku rebus: "w którym kierunku pójdzie uderzenie ?" ...
 Nie odpowiedziałem wprost co myślę, bo nikt nie podjął dyskusji, a nawet gdy kiedyś pisałem, ze będzie rosło, to uważano, że sadze dowcip :)Pomyśl zatem co by było, gdybym przy tak okaleczonych nastrojach napisał, ze obstawiam ruch w dół ?
Musiałbym chyba zgolić wąsy i uciekać do mocodawców :)

Co do samego ruchu, to pomyliłem się jednak (póki co) co do charakteru.
Przy takim ścisku ceny, a podobna sytuacja miała miejsce max 2 razy w całej historii notowań (!)  obstawiałem dynamiczne rąbnięcie do kilkunastu% i  test przynajmniej 12,00zł
Tymczasem mamy swobodne opadanie.

"Oplaca sie trzymac dalej?"

Nie znam odp. na tak postawione pytanie.
Za dużo czytasz "fachowców" uważających ze kurs powinien wynisić 50,00zł i wnikających czemu inni amatorzy sprzedawali przy ponad 20,00zł. widzac co się zapowiadało.
 Ty sam musisz znać odpowiedź dlaczego kupiłeś te akcje. Jaki masz horyzont, jakie ryzyko akceptujesz, jaki plan na posiadanie tego aktywa? Masz portfel jak TFI czy zabraknie Ci zaraz na panienki i skonczysz przygodę jak nie wyjdzie ta transakcja?
Nigdy nie wiesz co zrobi Rynek, tłuste Misie, spekuła, politycy, fundusze, ale powinieneś wiedzieć co zrobisz Ty sam, kiedy sytuacja rozwinie się nie tak, jak zakładałeś. Tylko na tyle i aż na tyle masz wpływ. Jak nie, to życze powodzenia w filozofowaniu pt. „kto ma racje i kto jest pokemonem" :))Z całą pewnością będzie to miało przełożenie na stan Twojego konta:)
Mnie nie przekonasz o słuszności trzymania lecącego na łeb aktywa bo na przykładzie NWG obróciłem wycofanym kapitałem xx razy. w ciągu prawie roku. Nawet gdyby jutro urosło 40% to bym tylko... wzruszył ramionami. Ta sama odpowiedz może znaczyc co innego dla 2 różnych inwestorów.
To Twoja praca domowa kolego, bo to Twój kapitał i Twoje ryzyko. Twój kapitał na Rynku, to Twoja krew.
Wydrukuj to sobie. Nigdy nie słyszałem lepszego porównania.

Obecny układ jest ciągle Niedźwiedzi, a o prognozach i obietnicach możesz sobie poczytać. Układ w takim momencie, że nikt madry tu nic nie powie, mimo, ze można napisac elaborat z kilkoma wariantami.
Jak nie wybija 14,00 – 14,10zł w górę, to nie ma o czym gadać.
Pierwsza obrona - okolice 12,30 -12,00 i historyczne minima. Może zrobią z tych poziomów odbicie po ew. pozytywnym przetestowaniu i poważniejsza konsolidacje, która będzie trampoliną (?)
A może wygrzmocą to w dół?
W przypadku ew. pozytywnego scenariusza zwracam uwagę na podobieństwo na spółce z parafii – PKP Cargo, na której sam się bujałem.

Tam ostatnie, potężne spadki zatrzymała silna formacja gwiazdy porannej, przetestowana w punkt do połowy. Spora nieścisłość z mojej strony jest taka, ze  formacja ta  na NWG jest na wykresie tygodniowym, a na PKP na dziennym, ale chodzi mi pokazanie samej prostej i czytelnej mechaniki ekstremum i punktu zwrotnego w zachowaniu się ceny. Zaznaczam przy tym, ze sam układ na PKP wyglądał pod innymi względami dużo lepiej, ale to kolejny temat.

Kreski mówią wiecej niż pisanie dyrdymałów.
Widzisz (póki co) pomimo wielu negatywów podobieństwo ?

PKPlink

vs NWG
link

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
NEWAG 0,36% 84,30 2025-10-10 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.