Dnia 2020-11-07 o godz. 00:22 ravcio napisał(a):
> Trudny temat poruszacie i tak sobie myślę. A może to tak że Bóg daje powołanie ale też dał ludziom wolną wolę ? Osoba dostrzega powołanie idzie za nim ale wolna wola czasem go gubi i zbacza z drogi którą wybrał a z której nie ma już odwrotu i błądzi do końca życia i mota się coraz bardziej w grzechu ?
> Nie zastanawiał się jak to jest ale jakoś tak mi się pomyślało teraz.
>
> Zosia coś Ci miałem napisać ale teraz nie mam już sił i jakoś pomysł mnie opuścił ;-)
Moim zdaniem jest odwrotnie Bóg określił zasady i wskazówki jak postępować. Natomiast człowiek z wolną wolą albo z tego skorzysta albo nie. Jeśli będzie zachowywał się podle to sam sobie wymierzy karę.
Według mnie Bóg nie steruje ręcznie, oczywiście może ale ingerencja w działania ludzkości zdarza rzadko, Bóg określił zasady.. "czyńcie sobie ziemię poddaną", ...... wy sobie czyńcie, a nie ja będę wam urządzał. W modlitwie jest, Ojcze nasz....nasz a nie mój, daj nam, odpuść nam ....a nie mnie.
Albo sprzeczność w Bóg Honor Ojczyzna.....Bóg to miłość, wybaczenie a honor to to odwalić komuś w mordę czy zemsta honorowa. Dla honoru nie tylko krwawe pojedynki toczono ale i wielkie wojny.