Dnia 2024-12-03 o godz. 19:29 ~Anek napisał(a):
> Na całym świecie jest manipulacja, tylko jak spółka jest dobra to idzie do góry, jak jest dno to idzie w dół.
Nie wiem, jak jest na innych giełdach, ale na GPW to nic za bardzo nie koreluje z rzeczywistością. Nie mówiąc już o tym, że jest szortowanie, które z tego, co się orientuję, jest zabronione na niektórych giełdach na świecie.
Grają sobie automaty i GPW to też nie wadzi. A raporty to bardziej teatr i popis artystyczny, niż prawdziwy obraz firmy. Pisze się takie, byle by spełniały wymagania od strony prawnej.
> Nie spotkałem się żeby akcje dobrej spółki kosztowały grosze, a akcje złej spółki były warte krocie.
Przykładów na GPW można mnożyć.
> Wszędzie jest manipulacja, wiesz nawet większą w USA, bo tam są duże pieniądze. Ale jak np spojrzę na wyniki roczne spółek, to zawsze jest tak że spółki które mają świetne wyniki to ich akcje są drogie, a te co są słabe mają wyniki akcje też są słabe, mimo wszystko że jest manipulacja. Nie ma o więc składać winy na manipulacje, dobra spółka po prostu ma wzięcie.
Spółki z udziałem skarbu państwa, przykładowo, to mają na sobie bagaż polityczny, gdzie politycy realizują swoje cele rękami i kasą firmy z udziałem skarbu państwa. Bez względu na koszt przedsięwzięć, byle, by się interes polityczny zgadzał.
Świetne wyniki ma Budimex. I co? I nic. Leci w dół. To tylko jeden z przykładów. Orlen podobnie. Cena akcji na poziomie kiosku ruchu.