Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1,30 zł , zmiana od tamtej pory: 297,69%

Re: > PGZ <

Nooo taaak, roooozumiem … nie mam czasu, ide po drewno do lasu.

Brak czasu to też jest odpowiedź, która rzuca jakieś tam nowe światło na sprawę.

W każdym bądź razie, nie jest moim celem pastwić się tu nad kimkolwiek za jakąś jego publiczną wypowiedź, nawet taką, która kończy się … brakiem czasu. Sam po omacku snuję teorie, więc  czytam ze zrozumieniem.

Otoczenia PGZ to bym się trzymał w tych teoriach, głównie z powodu przeprofilowywania produkcji Cognoru, co jest istotnym faktem.
Niemniej, kluczem do zidentyfikowania inwestora są oczywiście obligacje, a zwłaszcza te obowiązkowo zamienne na akcje, które są publiczne i które ktoś trzyma anonimowo i moja wiedza tego nie ogarnia, i nic nie wiem o obecnym posiadaczu oraz o ew. przyszłym posiadaczu/inwestorze, mogę sie tylko domyślać, że Deutsche Bank to kontroluje.

Przy PGZ oczywiście się nie upieram, a Ukraińców w zasadzie wykluczyłem.

Natomiast, nigdy tu o tym nie pisałem, ale w ciszy rozważam także offset na koreańskie podwozie K9 w ramach PGZ, a które ma być docelowo produkowane w Polsce.
Niestety, umowa z Koreańczykami jest niejawna.
Wyraźnie to PGZ tylko publikuje, że haubice Krab będą budowane w HSW. Natomiast unika się jakby tematu wyraźnego wskazania miejsca produkcji samych podwozi, pewnie aby nie drażnić związkowych siepaczy z Bumaru.
Natomiast Koreańczycy mocno marzą o wejściu na europejski rynek zbrojeniowy i w ramach offsetu mogą np. w Polsce produkować owe podwozia obejmując udziały w jakieś zadłużonej polskiej firmie, która np. produkuje blachy pancerne.... oczywiście jest to tylko jakaś przyśniona wizja... Niemniej patrząc natomiast na sknerstwo finów, którzy obwarowali hakami licencję na Rosomaka blokując przez lata jego sprzedaż Siemianowicom i obecną sporą rozrzutność Koreańczyków przy tej licencji na K9 to tu różne myśli się cisną... ale jest to tylko jakaś kolejna teoria z sufitu.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
COGNOR -1,90% 5,17 2026-04-28 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.