Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  152,60 zł , zmiana od tamtej pory: -9,11%

Re: Perspektywy Rynku P. Neidek - analiza techniczna 04/11/25

Zgłoś do moderatora
Dnia 2025-11-05 o godz. 14:52 ~Delaware napisał(a):
> coś urwało z poprzedniego wpisu
> ###
> Kapustę należy codziennie dociskać (ubijać), najlepiej kilka razy dziennie, w pierwszych dniach kiszenia.  Kontynuuj ubijanie i przebijanie kapusty (np. drewnianą pałeczką), aby odprowadzić gazy, dopóki proces fermentacji nie zacznie zwalniać, co zwykle trwa od 2 do 10 dni. Po około 10-ciu dniach: gdy kapusta zacznie puszczać wystarczająco dużo soku, aby w całości ją zakryć, możesz przełożyć ją do słoików lub przenieść beczułkę (drewnianą lub z kamionki) do chłodnego miejsca, np. do piwnicy.  Zakrywają sterylną gazą i dociskając np. talerzem, a na nim czysty kamień lub duży słoik z wodą.  
>                     Dodatkowe wskazówki: optymalna temperatura do kiszenia to ok. 20-22 oC. Niższa temperatura spowalnia proces fermentacji, wyższa go przyspiesza. Po około1-2 dniach od rozpoczęcia kiszenia przebijać kapustę od dna, aby uwolnić gazy. Zapobiegnie to pojawieniu się gorzkiego smaku.
> Ps. Mam taką kiszonkę co roku, moja ślubna przejęła tradycje od moich babć. Polecam każdemu kiszoną kapustę własnej roboty. Pychota !!! Samo Zdrowie !!! Przechowuje się idealnie, aż do lata !
>

###
Akumulacja jest tak nudna, że jeszcze z Twoją żoną przepisami się wymienię na forum :)))
Jest na Podbeskidziu top gospodarstwo Grzegorza Śleziaka, gdzie robią tradycyjne kiszonki wyłącznie z własnych organicznych produktów… ich kapusta kiszona z imbirem, kurkumą , czosnkiem niedźwiedzim i 22 ziołami to po prostu niebo w gębie. Mają w necie sklep i spis tych dodawanych dobroci do kapusty.
A z tym 1 listopada jako umownym końcem okresu kiszenia chodziło o to, że robiło się zdecydowanie chłodniej, co zatrzymywało proces fermentacji , dlatego jak się już późno zaczęło, to należy w tym okresie kiszonki wytargać najpierw na ciepły strych, a nie do zimnej piwnicy, kolejność jest istotna. ;-) :-D

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
CCC 1,09% 138,70 2025-11-14 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.