> A cytując mądrości ludowe babci jednego z kolegów, to do kiedy tą kapustę się ubijało? :-D
###
Kapustę należy codziennie dociskać (ubijać), najlepiej kilka razy dziennie, w pierwszych dniach kiszenia. Kontynuuj ubijanie i przebijanie kapusty (np. drewnianą pałeczką), aby odprowadzić gazy, dopóki proces fermentacji nie zacznie zwalniać, co zwykle trwa od 2 do 10 dni. Po około 10-ciu dniach: gdy kapusta zacznie puszczać wystarczająco dużo soku, aby w całości ją zakryć, możesz przełożyć ją do słoików lub przenieść beczułkę (drewnianą lub z kamionki) do chłodnego miejsca, np. do piwnicy. Zakrywają sterylną gazą i dociskając np. talerzem, a na nim czysty kamień lub duży słoik z wodą.
Dodatkowe wskazówki: optymalna temperatura do kiszenia to ok. 20−22∘