Dnia 2024-04-26 o godz. 14:45 ~Wiesiek napisał(a):
> Panie Zygmuncie,
> > Jak Pan skomentuje biezącą wycene Cyfrowego Polsatu ? Przerzucenie aktywów z Elektrimu jakos nie wzmocnilo pozycji cps a rynek po ostatniej konferencji prasowej i zapowiedziach dalszych inwestycji i zwiekszania lewaru finansowego chyba przestal wierzyc w cps... A przynajmniej aktualna gieldowa wycena cps i wyrzucenie z mcsi to sugeruje... Dodatkowo ciagle pojawiaja sie nawiazania do Elektrimu ktore nie buduja zaufania inwestorow cps. Powracajacym pytaniem jest czy cps i ludzie ktorzy zainwestowali tam pieniadze powtorza los inwestorow z Elektrimu ?
Dnia 2024-04-26 o godz. 13:11 ~Żygmunt [195.191.184.*] napisał(a):
> To prawda. Wypowiedzi prawdziwego Zygmunta na tym forum nie widziałem za to jest całkiem sporo jego wypowiedzi na forum Elektrimu. Polecam wejsc i poczytac z ciekawosci.
> > Jak wiec widac nawet miliarderzy czasami zagladaja na forum bankiera. Inna sprawa ze tam nie za wiele sie dzieje (pojedyncze wpisy) bo spolka nie jest juz notowana i sa delikatnie mowiac w sporze prawnym..
Nie rozumiem co mam komentować? Stanowisko jest niezmienne od listopada 2021 roku.
Zostało wydane wtedy oświadczenie, mówiące o zmianie strategii inwestycyjnej i działalności Cyfrowy Polsat. Grupa skręca w stronę OZE i technologii wodorowych, które jak wiadomo są bardzo kosztowne a stopa zwrotu inwestycji bardzo wydłużona. Była również mowa że związku z nową koncepcją działalności w latach 2022 - 2026 trzeba będzie się zadłużyć na co najmniej 5,5 mld zł w celu realizacji założeń inwestycyjnych. W związku z czym grupę czeka bardzo wyboista droga i odbije się to znacząco na notowaniach giełdowych całej firmy. Dlatego nie rozumiem Pańskiego pytania do mnie? Ja zachowałem się uczciwie i informowałem o tym wszystkim akcjonariuszy w listopadzie 2021r. że nadchodzą zmiany, znacznie wzrośnie ryzyko inwestycyjne i związku z czym będzie ciężko i to wszystko się potwierdza. Dlatego również, każdy akcjonariusz, który nie chciał brać udziału w nowej transformacji grupy Cyfrowego Polsatu, dostał możliwość w tamtym czasie wyjścia z inwestycji w niezwykle szczodrym wezwaniu po 35 PLN za akcje.
To czy inwestorzy Cyfrowego Polsatu powtórzą los inwestorów z Elektrimu zależy od nich samych. Nie raz pisałem tutaj że ja nie odpowiadam za czyjeś prywatne decyzje finansowe, ale życie pokazuje że 99,9% pazernych traci co najmniej 2 razy. Było wezwanie w listopadzie 2021r. kto odpowiedział na nie, to zainkasował 35 PLN, jego wybór, kto nie odpowiedział w wezwaniu, bo liczył że np. za pół roku sprzeda te akcje na GPW drożej, również sam podjął taki wybór. w maju 2022r była kolejna możliwość wyjścia z inwestycji w zaproszeniu, każdy miał wolny wybór, zaryzykować że się więcej nie zarobi i wyjść po 22,28 zł, albo zaryzykować że się straci i zostać w akcjonariacie. To są wolne i świadome decyzje ludzi, za które ja nie odpowiadam.
Analogicznie do Elektrimu, tutaj również akcjonariusze byli informowani że spółka schodzi z GPW i że może nigdy już na GPW nie powrócić. Było zrobione szczodre wezwanie, każdy miał możliwość zainkasować i wyjść z inwestycji z pieniędzmi. Później były również zaproszenia na preferencyjnych warunkach dla akcjonariuszy chcących wyjść z inwestycji. Każdy miał więc możliwość zdecydować, to są świadome decyzje inwestycyjne dorosłych ludzi i ich świadome ryzyko z nich wynikające, za które ja nie ponoszę odpowiedzialności.