Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  175,80 zł , zmiana od tamtej pory: 3,24%

Re: Ortex (4)

Dnia 2025-09-08 o godz. 18:57 ~Antoni napisał(a):
> Kosiarz nie martw sie o moje wyniki z inwestycji, są bardzo ponadprzeciętne. Widzę szanse i widze zagrożenia, zarówno dla CCC i w skali makro dla całej gospodarki. A _ka_ wieszczy jakies załamanie, kryzys itp. I już tak od roku. Tymczasem mamy najwyższą wzrost PKB w UE, wzrost produktywności i wyższe tempo wzrostu wynagrodzeń niż inflacji. Wzrost realnych dochodów zawsze przekłada się na wzrost konsumpcji i na wzrost oszczędności (w tym też tych lokowanych na GPW, bezpośrednio bądź poprzze TFI itp). Więc nie wiem, gdzie ten kryzys. natomiast jak juz pisałem wcześniej, są też zagrożenia. Nie wiem, czy _ka_ doczytała o co chodzi z podwyżką kosztu ciepła technologicznego o 60%. O tyle wzrośnie koszt ciepła, ale nie okszt całego rachunku, bo w nim znaczy udział maja opłaty stałe, które wzrosną o kilka procent. W tym samym czasie tanieje gaz i energia elektryczna. Cena paliwa tez jest daleko od swoich maksimów, więc nie we wzroście tych kosztów tkwi problem. Dużo większym problemem jest zbyt dużo wzrost pensji minimalnej, a z zewnętrznych czynników, kiepska sytuacja w Niemczech, które są najwiekszym odbiorcą polskiego eksportu. To Ty zdaje sie pisałes gdzies, że teraz nie jest czas na inwestowanie w spółki detaliczne. Mam zdywersyfikowny portfel, ale spółki detaliczne mają w nim duzy udział, ale głównie z powodu wzrostu ich wartości. CCC zacząłem kupować kilka lat temu, a LPP kupiłem po ataku Hindenburga. Ale oczywiście ma też inne branże.
> A jeśli twierdzisz, że to nie czas na spółki detaliczne, to masz na myślii te, które sprzedają w Polsce, czy na kilkudziesiąciu rynkach? I które wciąż na nich sie rozwijają.

##
Antoni, jest po prostu tak dobrze, że kurs jest też tam gdzie był rok temu, a nawet w porywach trochę niżej :)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
CCC -0,82% 181,50 2025-09-19 17:00:50
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.