Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  172,55 zł , zmiana od tamtej pory: 8,46%

Re: Ortex (4)

Dnia 2025-09-04 o godz. 19:04 ~Antoni napisał(a):
> _ka_ konsumpcja przyspieszyła w lipcu w stosunku do lipca 2024, to fakt niezaprzeczalny. Podobnie jak to, że wynagrodzenia rosną szybciej od inflacji. To tez fakt niezaprzeczalny. faktem jest też, że bezrobocie rośnie. Wiele fabryk przenosi się, np. do Afryki Północnej. Jak już- pisałem zarządzam nieruchomościami koercyjnymi, nie tylko centrami handlowymi, obserwuję zamykanie wielu fabryk, w szczególności związnych z przemysłem motoryzacyjnym. W lipcu wzrosło bezrobocie.... nie pamietam kiedy po raz ostatni w lipcu wzrastało bezrobocie, to ewenement. Więc wiem, że są zagrożenia. Bardzo źle wyglądały inwestycje w Polsce w pierwszym półroczu 2025. To jeszcze nie tragedia, ale już są pierwsze oznaki, że rok 2026 może wyglądać dużo gorzej w gospodarce niż 2025. Ale spadające stopy napawdę mogą pomóc, nie tylko konsumpcji, ale również inwestycjom. Wydatki z KPO dopiero zaczynają płynąć. Są zagrożenia, ale są i szanse. Głosowałem na ten rząd, ale nie jestem specjalnie zadowolony z tego co robi. Uważam, że wyższy CIT dla banków to fatalny pomysł. Przede wszystkim powinien zostać zlikwidowany podatek bankowy, który de facto jest podatkiem od kredytów. Głupek Glapiński utrzymuje wysokie stopy żeby zaszkodzić rządowi.
> Piszesz o podwyżce kosztu ciepła technologicznego... to są pinatsy. Raz, że w skali kraju to dotknie około 20% populacji, a dwa to przekłada sie na podwyżkę kosztu ogrzewania mieszkania rocznie o około 600 zł. Spadek cen energii i gazu to spokojnie zrekompensuje.
> Prawdziwe zagrożenie to wyższe obciążnia fiskalne, zbyt wysoka płaca minimalna i zablokowanie imigracji. W Polsce każdego miesiąca zmniejsza sie rdr liczba pracujących średnio o 0,7%... każdego miesiąca. to jest prawdziwe zagrożenie. Demografia jest naprawdę olbrzymim problemem.
> A więc powrót do liberalizmu, zamiast rozdawnictwa, uruchomienie kredytowania gospodarki i zapewnie dopływu siły roboczej, a wszystko będzie super. Nieststy to tylko moje marzenia, wiem że do tego nie dojdzie. Ale koniec wojny na Ukrainie pomoże jeszcze na kilka lat. Tylko kiedy ta wojna sie skończy.

##
Porównanie lipiec do lipca, czyli co? Słabe do słabego i to ma świadczyć o poprawie? Nie, to tak nie działa, to tylko papier przyjmie.

Wszystko na co patrzysz ma na celu sprowadzenie klasy średniej do parteru i wyeliminowanie mniejszych firm, a ten czy tamten rząd- co to zmieniło? Jeden kij z dwoma końcami do okradania Polaków. I nie będę się z braku czasu wdawać w szczegóły.
Imigracja o której piszesz jest tylko dalszym niszczeniem tkanki społecznej, a nie jakimkolwiek czynnikiem poprawiającym parametry gospodarcze- dość spojrzeć na zachodnich sąsiadów. Coś im za bardzo nie pomogli „lekarze i inżynierowie”.

Wystarczy nie kraść, nie zabierać i nie rozdawać za darmo, a rynek sam się wyreguluje. Mamy niewolniczy i niepewny system fiskalny i będzie ogromne zwijanie, a nie inwestycje.

Podwyżki ciepła , nawet jeśli to jest „tylko„ dla 20% , to jest to 100% target spółki, ja bym tego nie lekceważyła.
Wszystko co napisałeś , nawet jeśli absolutnie nie zgadzam się z kilkoma stwierdzeniami i tak ogólnie jest mało zachęcające do inwestycji w spółki detaliczne.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
CCC 3,11% 187,15 2025-09-22 17:03:27
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.