Dnia 2021-03-21 o godz. 14:22 ~Kuba_Rozpruwacz napisał(a):
> Mrówka zjada słonia. Chociaż brzmi nielogicznie, to jest to bardzo często spotykany ruch. Tak Pan Solorz kupił Polkomtel, przy którym wszystkie jego biznesy - a miał ich wtedy wiele - razem wzięte nie równały się z Polkomtelem. Zrobił to za kredyty, które zyski Polkomtela spłacały potem same. Przeprowadził nadzwyczajną operację. Mrówka zjadła słonia. Podobnie chłopaki z Wirtualnej Polski, którzy wcześniej prowadzili malutkie O2, a przejęli dużo większą od siebie WP, a później systematycznie koncentrowali wiele mniejszych biznesów i odjechali w Polsce wszystkim.
Tak jak Porsche o mało co nie przejęło Volkswagena :)
> Co się musi stać teraz? Blirt musi budować potencjał pod skalowanie. Czasem to oznacza gorsze liczby na raporcie, wynik wartości księgowej lub zysk netto, a za tym wycena giełdowa.
Blirt przyzwyczaja nas do dobrych wyników. Dlatego to o czym piszesz raczej będzie maga okazją do zakupu w promocji :)
> W tej części zejdę na ziemię i powiem, czego oczekuję w najbliższych tygodniach. Wciąż znajduję najwiecej sensu w podważaniu tego co uważam, tego co widzę i jak to rozumiem. Pisanie w styczniu i lutym, że to co widzimy to akumulacja i ostatni moment przed wystrzałem na zakupy Mabiona, Genxona, Biomaximy i Blirta, było łatwe. Serio. Brzmi zarozumiale, ale było tak właśnie dlatego, że podważyłem to co widzialem i rozumiałem. Uznanie, że wszystko co widze to tylko puszczany mi film, iluzja, pozwala widzieć więcej.
Na tygodniowym mamy jeszcze potwierdzone sygnałem. Potwierdzony outside bar z wybiciem nowej ceny, wolumen potwierdza, cień ostatniej świecy raczej świadczy o sile rynku. Wygląda na prawdopodobną zmianę z niedźwiedziego na byczy.
> Co byście powiedzieli na założenie, że do ostatniej chwili przed raportem kurs nie wybije się wyraźnie do góry tylko zacznie spadać w błekitnym polu po zółtym łuku możliwe że do granicy, zółtej kropki? A co powiecie, jeśli nie wybije się też w czasie raportu rocznego w kwietniu, tylko zostanie zatrzymany (chociaż biotech będzie rósł)?
Każdy scenariusz prawdopodobny, myślę że będziemy mieć test ceny i pójdzie na północ.
> Co wtedy zrobię? Jeśli kurs zejdzie w polu konsolidacji (od 18-14) dokupię Blirta do tego co już mam i będę czekał. Nic nie sprzedam. (Tak jak nie sprzedam też na pierwszym wybiciu w okolice 30 pln).
Mam podobnie :)