Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  17,45 zł , zmiana od tamtej pory: 530,37%

Re: Nie wygląda to źle

Stale podkreślam, to była sztuczna za przeproszeniem "zwała kursu" uzasadniania analizą techniczną. No tak, jak siłowo połamano linie trendu wzrostowego, to "w kreskach" się uzasadniło.

Tak jest, a grubasy wywalały tysiacami, zamiast dokupywać ( tym samym wciągnęły by po promocyjnej cenie i zatrzymały obsuwę) bo kowalski z Zielonej Góry i Jasionki z Lublina im linie trendów przetestowali ?
 Nie mam nic przeciw temu, ze dalej zastanawiasz się, czy przyczyna jest skutkiem, czy skutek przyczyną, ale to brzmi jak dowcip.

Dlatego tak byłem wkurzony na uzasadnienia techniczne, bo o co innego tu chodziło.

Technika niczego nie „uzasadnia” tylko wskazuje i ułatwia zarządzanie ryzykiem.
Kursy z różnych powodów poruszają się w obie strony. Technika ułatwia to dostrzec. Tu nie ma wzrostowego trendu, póki co tylko odreagowanie, o którym sam pisałem 10.08, za to jest masa speców od techniki, i tych piszących o doji, i tych, którzy taki wpis interpretują.

PPP, Twoja AF oparta jest TYLKO na powszechnie dostępnych informacjach i nigdy nie możesz wiedzieć tyle, ile wiedzą ludzie z Zarzadu, zaprzyjaźnieni z nim ludzie z funduszy i instytucji finansowych.
AT (jeśli ktoś umie z niej korzystac) do pewnego stopnia niweluje ich przewagę nad Tobą gdyz często wcześniej pokazuje to, czego jutro mozesz spodziewać się w raportach i innych informacjach fundamentalnych.
Antycypując te informacje, kapitał odpowiednio wczesniej musi się pozycjonowac.  Na wykresie, analizując ruch cen widzisz także to, co robią właśnie ci najlepiej poinformowani, którzy mają lepsze od ciebie informacje i pozycjonuja się w oczekiwaniu takich, a nie innych rezultatów. To tez jest obarczone ( jak wszystko) ryzykiem pomyłki Rynku. Mniejsze jednak szansa, ze się pomyli wielu, wielu na raz, niż każdy z osobna. Ja gram właśnie pod to, i w tym celu pomocna mi jest technika, a nie po to aby się sprzeczać z rynkiem i zastanawiać, co idzie za czym.
Jeśli więc AF podpowiada mi, ze jest cudnie, a wykres tego nie odzwierciedla, wcześniej dając np. sygnały w postaci paskudnego wisielec, mimo super wyników, to ja dla bezpieczeństwa wierze kreskom i stawiam wnioski ponad te, wychodzące z mojej kulawej interpretacji fundamentalnej. Póki co, na Newagu dobrze na tym wyszedłem.

Doji. Kolejny przykład, jak za pomocą kresek uzasadnia się przyszłe trendy.... Nagrobek A rynek patrzy w te kreski zamiast spojrzeć na firmę i jej otoczenie, wyniki finansowe.

Szkoda, że dziś rynek (póki co!) przeczy Twojej konkluzji, którą wyciągnąłeś na podstawie błednej  interpretacji kogoś, kto pisze o nagrobku po 1 sesji. Jak można uzasadnic trend za pomoca 1 formacji swiecowej ?
Nie wiesz co krytykujesz, albo nie jestes precyzyjny.

17,50 zmienia dużo, dlatego ktoś posadził tę "kupę Doji"

Samo się posadziło. Min ja do tego rękę przyłożyłem bo zrealizowałem zysk 11 %..  
Nie jest problemem, że takich jak ja się uzbierało, problemem będzie, jeśli żaden poważny kapitał tu nie zawita.
A gdyby tak się stało, to chyba nie dlatego, że ów kapitał wystraszył się ….doji ??? :))))))))

Wszystko ok, tylko niepokoi mnie dlaczego wczoraj na zamknięciu brakło strony popytowej? Ktoś sprzedał dołując kurs bo nie było chętnych do kupna i pytanie - dlaczego brakło chętnych do kupna skoro jest tak dobrze?

Bo między 15,4 a 17,4 jest prawie 20%zysku, który można było łyknąć w ciągu 1 tygodnia.
AMEN.
Stad popyt może obawiac się, ze chociaz mini korekta się należy, bo ludzie którzy zarobili zachca troche łyknac by mieć na weekend na chipsy i piwo? Chyba im nie zabronisz ? Nie jest nigdzie nakazane, ze ma teraz rosnąć w tydzien 40%?
Nie doszukiwałbym się sensacji na tak malych interwalach czasowych.

O rekomendacjach, nawet nie będę pisać. Zwłaszcza tych wydawanych przez instytucje zainteresowane.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
NEWAG -2,14% 110,00 2026-05-15 16:08:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.