Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  14,86 zł , zmiana od tamtej pory: -49,13%

Re: na 15 i poniżej spore batony

No pewnie, każdy ma swoja strategię. Ja się osobiście nauczyłem, ze jak już się sprzedało jakiś walor z zyskiem, to później już jednak lepiej w niego nie wchodzić jak urośnie, bo łatwo można zostać powieszonym na haku;)
Lepiej sprzedawać pakietami i cieszyć się wzrostami akcji, które zostały w portfelu a resztę inwestować w przecenione walory, a jak ich brak to trzymać kasę i nie pakować hajsu na siłę w jakieś spółki. Teraz akurat mamy besse w pełni, szczególnie na technologii i gameingu, więc jest w czym wybierać;)

Ja po prostu wyznaczyłem sobie trochę wyższe poziomy wyjścia od Ciebie. Czy słusznie zobaczymy. Widzę w każdym razie zmianę trendu na walorze, który jest mocno niedoceniony nawet na tle innych stalówek, dlatego jak dla mnie mamy tutaj jeszcze pole do wzrostu przy tej dywidendzie, cenach stali i makootoczeniu.

Jednak heurystyka zakotwiczenia daje o sobie znać, jeżeli usłysz kilka razy, ze cos jest warte 5 zł to będziesz ustalał cenę przedmiotu w oparciu o tę właśnie wartość. Tutaj przez dłuższy czas skutecznie wbijali w głowę, że Bowimowi nie należy się więcej jak 8-9 zł, więc nic dziwnego, ze w okolicach 15 zł pojawia się przekonanie że już chyba dosyć mocno urosło. Oczywiście biorę to także pod uwagę przy określeniu mojego poziomu wyjścia, bo na "normalnej" giełdzie ustawiłbym się z pierwszymi pakietami w okolicach 25 zł. Tutaj niestety muszę brać pod uwagę głównie czynniki psychologiczne, bo polska giełda z ekonomią ma niewiele wspólnego. Zobaczymy ile świeżych inwestorów żądnych akcji sie pojawi. Na razie wszystko idzie w górę wręcz podręcznikowo 1-3% dziennie w górę z przestojami na małe korekty albo zbieranie na danym poziomie akcji.

Sam się trochę boję, że to zbyt piękne żeby mogło być prawdziwe, no ale jednak czuję że teraz na giełdzie nastąpi pewne odbicie od tych dołków, tak jak to było w marcu po wybuchu wojny. Akurat Bowimowi pierwszy raz udało dobrze wbić się w trend i pokazał świetne wyniki i wypłaci sporą dywidendę akurat w tym okresie, dlatego mamy szanse na spore wzrosty.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BOWIM -3,08% 7,56 2026-06-26 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.