Szanowni pomijam słowo że niby celowo...jeśli nie celowo to mogło wynikać to z braku funduszy /sami jakieś grosze wplacamy z Pitu niektorzy nawet rozpowszechniaja tezę że nie warto wpłacać / krawiec kraje tak jak materi staje ....lub z niekompetencji czy braku przewidywania jakie działania podjąć przez prawnikow GG bo nalezalo podjac wiele innych dzialan prawnych juz wczesniej miedzy innymi te wspomniane przez Finansiste sam pisałem wielerazy o tym 1. pozew ws ograbienia drobnych akcjonariuszy Energa przez Orlen i Energę 2. pozew ws udzielenia niedozwolonej pomocy publicznej dla Orlenu przez Skarb Państwa.....pytanie czy chocby te pozwy sie nie przedawnily ...
Jednak nad rozlanym mlekiem nie rozpaczamy ..sam nic nie robie wiec jestem wdzieczny wszystkim za kazde dzialanie ktore przyblizy nas w drodze do ponadprzecietnych zyskow z inwestycji w akcje Energa ...Sam nie wiem jakie działania prawne i pozaprawne nalezaloby podjac przyblizylyby Nas do ponadprzecietnych zyskow ...ogolnie w sporze odeszlismy od glownej przyczyny konfliktu ceny wezwania ....Niby zgodnie z dyrektywa unijna cena powinna byc uczciwa sprawiedliwa i godziwa ....winne sa przepisy ...trwaja prace SII ,KNF i MF chca niby zmienic aby bardziej chronic akcjonariuszy mniejszosciowych zobaczymy co zaproponuja
Notowania gieldowe to nie to samo co rzeczywista wartosc spolki...Gdy notowanie znacznie przewyzszaja ta wartosc brak chetnych do przejecia takich spolek ...chetnych nie brakuje w sytuacji odwrotnej
Do tej pory brak woli politycznej aby sprawdzic wnikliwie ustawke Sasin /Orlen przekazania akcji jak slusznie mowil europosel Lewandowski za 25 % rzeczywistej wartosci spolki tylko dlatego bo taki byl kurs GPW
Obajtek zastosowal wyzysk wykorzystujac nieprofesjonalnych drobnych inwestorow ktorzy ulegli szantazowi zabraniem notowan GPW / jak i komu wtety poza GPW sprzedac / albo sprzedajecie po tyle ile daje albo bedziecie poza GPW ...cena byla niegodziwa /sam zaksiegowal Orlen zysk z okazyjnego metoda szantazu 2 wezwania ...
Sprawiwdliwosc to ustalenie ceny godziwej na ówczesne czasy i doplata plus odsetki dla tych co sprzedali w 2 wezwaniu a dla pozostalych tez na podstawie ustalonej owczesnej ceny godziwej zwaloryzowanie tej kwoty o inflacje / odsetki / perspektywy rozwoju itp i wyjdzie ile powinnien Orlen zaaoferowac aktualnym akcjonariusza
Oczywiscie nikt tego dobrowolnie nie zrobi jak widac nawet aktualni rzadzacy maja problem z sprawiedliwoscia i uczciwoscia
Nowe Spory sadowe wieloletnie i jeszcze w republice bananowej nie zawsze prawda wygrywa ...moze nawet spor poza Orlenem z panstwem ze pozwala na takie sytuacje takie przepisy moze Dlatego Finansista slusznie zauwaza i ja tez to wielokrotnie pisalem ze juz kilka lat temu nalezalo jednoczesnie prowadzic spor ktorego wyrok bylby zwiazany z odszkodowaniem lub nie od Orlenu lub Panstwa za zaistniala sytuacje ...sam nie uwazam aby bylo to celowe ..jaka przyczyna nie wiem ...ale teraz jest kilka lat straty a moze sie przedawnilo...jednak jest jak jest ....spor jest wielowatkowy i aby aktualnie podejmowac dzialania prawne o pozaprawne potrzebne sa fundusze z wplat Pitu i to My musimy je zapewnic /realne jest nawet milion / dlaczego nie podejmujemy proby aby zwerbowac do wplat rodzine ,znajomych