Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

Marsh zainspirował mnie
USTAWĄ z dnia 1 lipca 2005 r.
o zmianie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw 1)
napisał:
" 2. Za rozpoczęcie prowadzenia pozarolniczej działalno¶ci gospodarczej
uznaje się także:
1) wznowienie wykonywania pozarolniczej działalno¶ci gospodarczej,
której prowadzenie okresowo zawieszono;"

Moje stanowisko w tej sprawie jest następujące:

1/
Art.2 pkt.2 Ustawy z dnia 1 lipca 2005r. (Dz.U. Nr 150 poz.1247 i 1248) jasno i wyraźnie wskazuje na to, że prowadzenie działalności można czasowo zawieszać. Należałoby tylko spytać na podstawie jakiego artykułu?
Zawieszenie to nie likwidacja prowadzonej działalności, prowadzący nadal istnieje, więc chodzi tutaj niejako o czasowe zaprzestanie/nie wykonywanie czynności związanych z zakresem, dla którego podmiot powstał.

Jedynym artykułem, który przychodzi mi na myśl jest Art. 13 SUS mówiący o obowiązku ubezpieczenie od daty rozpoczęcia wykonywania tej działalności do dnia zaprzestania wykonywania tej działalności.

2/
Ciekawszym jednak artykułem jest ARt. 2 ust.3 pkt.2 stanowiacy:
" Za rozpoczęcie prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej uznaje się także zmianę rodzaju lub przedmiotu wykonywanej dzialalności wg Polskiej Klasyfikacji Działalności."

Punkt ten jasno wskazuje, że ubezpieczeniem objęte są czynności wykonywane w ramach prowadzonej działalności. Prowadzący jest nadal ten sam, tylko zmienił zakres wykonywanej DG, a ZUS traktuje go jako podlegającego ubezpieczeniom ale w nowym okresie podlegania.
Zobaczcie
Art 13 stanowi Objęte obowiązkowym ub. społ. są OSOBY prowadzące działalność w okresach wykonywania TEJ działalności. TEJ czyli wykonujące CZYNNOŚCI zgłoszone do EDG.

I jeżeli te czynności zmienią się, bo zrobiliśmy w urzędzie zmianę we wpisie do EDG, to wówczas ZUS uważa nas za osoby, które zakończyły tę działalność, na podstawie której byliśmy objęci ubowiązkowym ubezpieczeniem i rozpoczynające nowy okres podlegania. Jasno daje do zrozumienia, że czynności, ktore nie stanowią przedmiotu naszej działalności nie są objęte ubezpieczeniem. Zatem fakt księgowania, jeżeli nie księgujemy zdarzenia gospodarczego zachodzącego w tym samym dniu co dzień księgowania, żadne zakupy materiałów biurowych,wysyłanie kartek z pozdrowieniami świątecznyymi dla starych klientów, żadne odbieranie telefonów i stan gotowości nie wchodzą w grę.

Zmieniamy zakres naszej działalności jesteśmy dla ZUSu osobą rozpoczynającą DG, ktora wykonuje taki a taki zakres, bo wykonywane czynności w tym zakresie podlegają ubezpieczeniom.

Bardzo wyraźnie pokrywa się to z moim elaboratem zamieszczonym na forum
Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności
Autor(ka): gossi (...) Wysłano: 21/01/2006 18:39

a także uwagami przeze mnie dokonanymi na forum

Re: Poszliście w złym kierunku...
Autor(ka): gossi (...) Wysłano: 20/01/2006 01:17
i
Re: Poszliście w złym kierunku...
Autor(ka): gossi (...) Wysłano: 29/01/2006 17:20

3/
Ciekawy jest także Art.1. ust 2. pkt 2 omawianej tutaj zminy ustawy mówiący o czynnościach wchodzących w zakres wykonywanej DG. Mowi on o tym, że osoby, które wykonują DG na rzecz byłego pracodawcy, a wcześniej wykonywały w ramach stosunku pracy czynności wchodzące w zakres wykonywanej DG, nie mogą skorzystać z preferencyjnego opłacania składek w ppostaci 30% minimalnego wynagrodzenia.

Tak więc opłacanie składek, a tym samym podleganie obowiązkowym ubezpieczeniom zalezne jest od wykonywania czynności wchodzących w zakres działalności . Żadna data księgowania, żadne czekanie nie świadczy o tym, ze DG była wykonywana... no chyba, że ma się sklep, w którym się siedzi i czeka aż klient przyjdzie (ale to też nie jest takie pewne - na podstawie Art. 13 i owszem, ale na podstawie innych artykułow to nie jestem taka pewna .... ale właśnie mam to zagadnienie wpisane na liście do rozpracowania) .

Korzystałam z treści zawartych Tekst ogłoszony
D20051248.pdf
Dz.U. 2005 nr 150 poz. 1248 Ustawa z dnia 1 lipca

Ta ustawa o zmianie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych dotyczy
1/ Ustawy z dnia 20 grudnia 1990 o ubezpieczeniu społecznym rolników
2/Ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 roku o zmianie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników
tak przynajmniej jest napisane w odnośniku.

Chociaż
- w art. 1 napisano W ustawie z dnia 13 października 1998r. o syst ubezp społ (Dz.U. Nr 137 poz. 887 wprowadza się następujące zmiany
/a do tego odnosi się moja uwaga nr 3.

- w art. 2 napisano W ustawie z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społ rolników (DZ.U. z 1998r. Nr 7 poz 25 ) art. 5 otrzymuje brzmnienie
/a do tego odnoszą się moje uwagi 1 i 2

ale skoro art. 2a ustawy SUS stanowi, że mają być równe warunki objęcia systemem ubezpieczeń społecznych, to chyba w razie braku czytelności dla pracowników ZUS zapisów art. 6, 8 i 13 , powinni oni skorzystć z wyjaśnień, jakie daje im w/w zmiana wraz z ustawą o ubezpieczeniu rolników. Czyż nie?
Pozdrawiam - gośka