Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

Ad. MariuszX

To udowadnianie ma także i drugą, jak mi sie wydaje stronę.
Nie wim jak to wygląda od strony prawa, ale:
1) Czy to oskarżenie - chyba nie
2) Czy sprawa opiera sie li tylko o interpretację prawa - chyba tak
3) Czy na dokumentach podpisywaliśmy oświadczenie - chyba tak
4) Czy ZUS zarzucił Wam kłamstwo - chyba nie
5) Czy ZUS stwierdził, że w wyniku przeprowadzonej kontroli nakrył Was na poświadczeniu nieprawdy - chyba nie

Jeżeli zatem uważacie, że nie musicie niczego udowadniać to całe to pisanie jest na nic. A cóż cały czas chcemy zrobić ? Ano próbujemy tu i w Sądzie udowodnić złą interpretację przepisów przez ZUS. Czy nie tak ?

Gdyby ZUS postawił problem pod kątem Naszej np. działalności w czasie zaprzestania to musiałby to wykazać. Ale przy podejściu do tematu od strony merytorycznej to jednak my udowadniamy.

Natomiast uważam, że do wyjaśnienia kwestii można czy nie można zaprzestać, ZUS winien zmienić adresata. Stwierdzając trudności w postępowaniu w sprawach problematycznych powinni skierować sprawę do tych, którzy ustawy uchwalają, lub tam gdzie oficjalnie, z dostępem dla wszystkich, otrzymają wiążącą, jednolitą interpretację prawa.
Tak z pewnością byłoby uczciwiej wobec zasad demokratycznego państwa prawa.

Co do proponowanej drogi postępowania, to myślę, że nie wykorzystano jeszcze wszystkich możliwości rozwiązania tego dość poważnego problemu.

Cóż każdy ma jakąś propozycję. Sztuką jest wybrać tę najlepszą.

Ad. Składka.

Jutro przepisze tekst. Artykuł był w prasie krakowskiej. Cierpliwości.

Ja niestety nie mam pojęcia jak walczyć. Dość długi pobyt na tym forum, uzmysłowił mi dopiero ogrom problemu, pozwolił zapoznać się z opiniami i stanowiskami w sprawie, pomogło zapoznać się z materiałami na które sam bym nie trafił. Bardzo wielu wniosło tu przeolbrzymi wkład w odnalezienie orzeczeń sądowych, interpretacji oraz przepisów, że o głowie nie wspomnę. Czy gdzieś znajdziecie tyle materiału w jednym miejscu?

Pozdrawiam