Na początek 2 definicje podane za prof. dr hab. Marią Gmytrasiewicz ( Kierownik Katedry Rachunkowości SGH w Warszawie):
1/ Operacja gospodarcza jest to jednostkowa, pojedyncza zmiana majątku danej jednostki gospodarczej spowodowana działalnością gospodarczą, KTÓRĄ ONA PROWADZI.
2/ Zdarzenie gospodarcze jest to każdy przejaw działalności gospodarczej człowieka, ale nie każdy przejaw działalności gospodarczej człowieka zmienia sytuację majątkową przedsiębiorstwa, a więc w takim przypadku nie jest operacją gospodarczą.
Zdarzenia gospodarcze muszą być udokumentowane w postaci dokumentu księgowego nazywanego również dowodem księgowym. Odebrana rozmowa telefoniczna zwłaszcza pod pod prywatnym numerem telefonu, nie jest zatem zdarzeniem gospodarczym, choćby z tego powodu, że nie można jej udokumentować.
Trudno też taką rozmowę traktować jako przejaw działalności. Przejaw, objaw kojarzy się z inicjatywą. My natomiast nie mamy żadnego wpływu na to kto do nas telefonuje. Jedynym wyjściem z takiej sytuacji, kiedy odbieramy telefon prywatny od potencjalnego klienta, a mamy działalność wyrejestrowaną, byłoby rzucenie słuchawką. Czy tego chce nas nauczyć ZUS?
Rachunkowość, a więc i zapisy księgowe, opisują działalność gospodarczą. W ramach prowadzonej działalności zachodzą zdarzenia gospodarcze, a te z nich, które wywołały zmianę majątku, czyli tzw. operacje gospodarcze, są księgowane. I ta dziedzina leży w gestii Urzędu Skarbowego i ustaw, na których się ten urząd opiera.
Obowiązkiem ubezpieczenia jestem objęta od dnia rozpoczęcia do dnia zaprzestania wykonywania TEJ (czyli zgłoszonej w odpowiednich urzędach) działalności.
Jako działalność gospodarczą zgłosiłam pośrednictwo ubezpieczeniowe. O wykonywaniu działalności -wg wyzej podanej definicji - świadczą zdarzenia gospodarcze, a te z kolei są przejawami działalności gospodarczej.
Moją działalnością gospodarczą jest pośrednictwo ubezpieczeniowe, które zgodnie z ustawą o Pośrednictwie ubezpieczeniowym
" polega na wykonywaniu przez pośrednika za wynagrodzeniem czynności faktycznych lub czynności prawnych związanych z zawieraniem lub wykonywaniem umów ubezpieczenia. Pośrednik ubezpieczeniowy wykonuje - zgodnie z ustawą o Pośrednictwie ubezpieczeniowym - czynności w imieniu lub na rzecz zakładu ubezpieczeń, zwane dalej „czynnościami agencyjnymi”, polegające na:
pozyskiwaniu klientów, wykonywaniu czynności przygotowawczych zmierzających do zawierania umów ubezpieczenia, zawieraniu umów ubezpieczenia oraz uczestniczeniu w administrowaniu i wykonywaniu umów ubezpieczenia. "
Tak więc, księgowania nie należą do czynności związanych ze zgłoszoną przeze mnie działalnością gospodarczą, nie stanowią zatem przejawu mojej działalności gospodarczej. Zapisy księgowe, poczynione w okresie zaprzestania nie muszą świadczyć o prowadzonej przeze mnie w tym czasie działalności gospodarczej. Księgowane przychody, jeżeli opisują zdarzenia, które miały miejsce w innym czasie nie mogą być uznawane jako dowód, że prowadziłam działalność w czasie dokonywania zapisów. O wykonywaniu działalności w moim przypadku mogą świadczyć daty wystawienia polis.
Zdarzenia gospodarcze mogą mieć wpływ na przeprowadzone operacje gospodarcze lub nie, mogą przynosić zyski lub nie. Z tego właśnie faktu wypływa ryzyko gospodarcze. Ale nie można twierdzić, że zaprzestając wykonywania TEJ (określonej przedmiotowo w ewidencji) działalności zmuszeni jesteśmy do podlegania obowiązkowi ubezpieczenia, który występuje tylko w czasie, kiedy tę zgłoszoną przedmiotowo działalność wykonujemy. Nie można też twierdzić, że zapisy księgowe, które czynione są wg ustalonych procedur w ślad ZA ZDARZENIAMI GOSPODARCZYMI przynoszącymi zmiany majątkowe, świadczą o tym, że TĘ działalność wykonujemy właśnie w dniu księgowania. Poza tym, sam proces księgowania nie należy do charakteru naszej działalności zgłoszonej w EDG. Są naszym obowiązkiem wobec Urzędu Skarbowego. Obowiązkiem ustanowionym przepisami podatkowymi i rachunkowymi. Z samej definicji działalności wynika, że działalnością gospodarczą jest działalność wytwórcza, handlowa, budowlana, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i eksploatacja zasobów naturalnych i aby ją rozpocząć trzeba ten fakt zgłosić w tej ewidencji. Każdy zgłasza wybraną przez siebie działalność do EDG. Jeżeli nie zgłosiłam do EDG działalności usługowej polegającej na świadczeniu usług księgowych, to tym samym czynione przeze mnie zapisy księgowe dotyczące operacji gospodarczych nie są tytułem do ubezpieczenia.
W moim przypadku ponadto w umowie o współpracy, na podstawie której mogę pośredniczyć w ubezpieczeniach mam zapis: warunkiem wypłacenia mi wynagrodzenia jest wypłacenie go przez Towarzystwa Ubezpieczeniowe, firmie z którą współpracuję. Wynagrodzenie nie przysługuje mi za wadliwie zawarte umowy do czasu usunięcia tych wad. Najwcześniej zatem mogę je zafakturować okolo 20 następnego miesiąca, ale zdarza się, ze proces ten od podpisania do przelania pieniędzy wynosi 6 m-cy.
O księgowanych, w okresie zaprzestań, kosztach już dosyć dużo było na tym forum. I jeżeli dobrze pamiętam. Koszty które nie zostały poniesione w celu osiągnięcia w przyszłości dochodu( a jedynie w celu zabezpieczenia lub zachowania przychodów), również nie świadczą o wykonywaniu działalności, ani pozostawaniu w gotowości.
Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam - gośka