Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

Zadania ZUSu i innych organów administracji państwowej:

Art. 68.ustawy o SUS
1. Do zakresu działania Zakładu należy między innymi: [gwoli ścisłości: mowa jest oczywiście o ZUSie]
pkt. 7) wydawanie Biuletynu Informacyjnego,
pkt. 8) popularyzacja wiedzy o ubezpieczeniach społecznych

Art. 53. ustawy o PDG z 19.11.1999
Państwo stwarza, z poszanowaniem zasad równości i konkurencji, korzystne warunki dla funkcjonowania i rozwoju małych i średnich przedsiębiorców, w szczególności poprzez:
1) inicjowanie zmian stanu prawnego sprzyjających rozwojowi małych i średnich przedsiębiorców, w tym dotyczących dostępu do środków finansowych pochodzących z kredytów i pożyczek oraz poręczeń kredytowych,
2) wspieranie instytucji umożliwiających finansowanie działalności gospodarczej na dogodnych warunkach,
3) wyrównywanie warunków wykonywania działalności gospodarczej ze względu na obciążenia publicznoprawne,
4) ułatwianie dostępu do informacji, szkoleń oraz doradztwa,
(...)

Art. 103. ustawy o Swobodzie DG
Państwo stwarza, z poszanowaniem zasad równości i konkurencji, korzystne warunki dla funkcjonowania i rozwoju mikroprzedsiębiorców, małych i średnich przedsiębiorców, w szczególności przez:
1) inicjowanie zmian stanu prawnego sprzyjających rozwojowi mikroprzedsiębiorców, małych i średnich przedsiębiorców, w tym dotyczących dostępu do środków finansowych pochodzących z kredytów i pożyczek oraz poręczeń kredytowych;
2) wspieranie instytucji umożliwiających finansowanie działalności gospodarczej na dogodnych warunkach w ramach realizowanych programów rządowych;
3) wyrównywanie warunków wykonywania działalności gospodarczej ze względu na obciążenia publicznoprawne;
4) ułatwianie dostępu do informacji, szkoleń oraz doradztwa;
(...)

Pytania, wydaje mi się niestety, że są to pytania retoryczne:
1/ Jakim prawem zatem zaistniała taka sytuacja prawna, że jednoosobowe firmy, mikro- i średniprzedsiębiorcy są zaobowiązani płacić większe obciążenia publicznoprawne aniżeli osiągane przez nich dochody?! Ba nawet same składki zusowskie niejednokrotnie przekraczają dochody!

2/ Czy ZUS wiedząc, od dłuższego czasu o tym, że prowadziliśmy działalność "niezgodnie z przepisami" nie był zobowiązany powiadomić o tym stosownych organów i to z chwilą o domniemaniu przestępstwa skarbowego?

Wiem, że wielu z Was nie podziela mojego zdania na ten temat, ale zdając sobie nawet sprawę z tego, że WE ustalenie podlegania ubezpieczeniom społecznym pozostawia wyłącznie w gestii ustawodawstwa krajowego, to jednak wydawanie informatorów, które wprowadzają w błąd obywateli z pewnością nie znajdzie uznania w ich oczach i sprzeciwią się takiemu procederowi.

WE zainteresowane są tym by stanowić takie prawo, które
uznaje prawo każdego człowieka do uzyskania możliwości utrzymania się poprzez pracę swobodnie wybraną lub przyjętą(art. 11 MPPGSiK).
WE podejmuje odpowiednie kroki w celu zapewnienia takiego prawa, które chroni miejsca pracy i daje obywatelom możliwośc wyboru zatrudniena(art. 6 MPPGSiK).
Co zrobił nasz kraj, aby każdy czlowiek miał prawo do pracy, do swobodnego wyboru zatrudnienia, do sprawiedliwych i zadowalających warunków pracy i do ochrony przed bezrobociem (PDPC art. 23)?
NIESTETY NIC.
Dlaczego zatem niszczy - dowolnie zmienianymi interpretacjami przepisów - miejsca pracy, które sami sobie stworzyliśmy!?

Pozdrawiam wszyskich i proszę nie krzyczcie na mnie, bo dla polskich sądów straciłam już zaufanie.