komenty z innych portali:
(nie są moje)
deogracias - to gość, który na SW omawia raporty i ma wiedzę niekwestionowalną:
Krótkoterminowo (nawet licząc w dniach) zmiany kapitału obrotowego (i w ślad za nimi przepływy operacyjne) są kompensowane wykorzystaniem limitów w rachunkach bankowych/kredytami krótkoterminowymi. Dzienna sprzedaż to kilkanaście milionów złotych, podobnie też zmieniają się należności i przychody. Stan na konkretny dzień bilansowy jest pewnie dość losowy. Było to wskazywane w omówieniach.Dopóki nie ma problemów z płatnościami po stronie odbiorców i z dostępem do kredytów bankowych analiza CF niewiele mówi. Raczej należy patrzeć na koszty oraz na wielkość i rentowność sprzedaży. Tu rentowność trochę rośnie, ale sprzedaż mocno spada. Optymizm i propaganda sukcesu z komunikatu spółki brzmi trochę surrealistycznie.
i jeszcze dwa komenty z podłogi:
Grupa ABC Data prognozuje, że jej skonsolidowany zysk netto w 2017 roku wyniesie 27,7 mln zł, a EBITDA 50,6 mln zł - podała spółka w komunikacie. Według prognozy przychody grupy mają wynieść w tym roku 4,468 mld złTo już są objawy paniki Tomka i Ilony. Wcześniej nie podawali prognoz i teraz nagle się zdecydowali. Zupełnie niezależnie od całkowitego braku wiarygodności takiej prognozy gdy po jednej czwartej roku zrealizowali zaledwie 5% planowanego zysku. Być może prognoza przychodów się sprawdzi. Zysk i EBITDA sprawdziłyby się wyłącznie w sytuacji braku jednorazowych syfów. Ale te są od dawna w każdym kwartale. BTW Reno ma całkowitą rację. Tomek strzelił sobie dzisiaj w kolano publikując tą prognozę (która prawdopodobnie zatrzyma spadki). Trzeba było brać całość ABC Daty po taniości (może nawet 1.5 byłoby OK). Na giełdzie ten podmiot wielkiej kariery raczej nie zrobi i kurs niepotrzebnie obniża cenę jaką można by dostać od Chińczyka.
Mam wrażenie, że pani Ilona sobie żartuje link Czy to możliwe, że gdy mówi o konsekwentnym realizowaniu strategii ma na myśli jej własną strategię w której mowa o kapitalizacji Daty na poziomie 1mld zł w 2018r link Czy może powstała jakaś nowa strategia, której ja nie znam link