W punkt Ravcio!
Sam czekam, na dzisiejsze otwarcie w USA, bo teoria i jakieś tam moje wizje to jedno, a praktyka i pomysł grubasa to drugie :)
Prawdę wszyscy znamy - gruby może zrobić co mu się podoba, niezależnie od czynników zewnętrznych.
Błędem było dopuszczenie do stworzenia takich podmiotów jak Black Rock, a teraz jest już za późno aby je w jakikolwiek sposób ograniczyć. Sam postawiłem sobie za cel pewien poziom, który pozwoli mi na spokojne życie i porzucę giełdę, gdyż obecnie nie ma ona jakiegokolwiek odzwierciedlenia w tym, co w rzeczywistości się liczy w gospodarce. Na rynku jest tak olbrzymia "pusta" masa pieniądza, że globalne fundusze oddały sterowanie ruchami algorytmom - mają gdzieś to czy na danym rynku zarobią, czy nie - dla nich to bez różnicy, bo globalnie nie mogą być pod kreską - są tak pozabezpieczane opcjami i pochodnymi (tak to niestety obecnie wygląda). Ludzki rozum tego nie ogarnie na bieżąco, a algorytm który tym steruje, operuje miliardami w każdej sekundzie i każde, ale to bezwzględnie każde, aktywo jest powiązane z innym. Przykre to, bo zburzono cały zamysł wolnego rynku kapitałowego, który w założeniach jest bardzo fajny.