W art. 42 ust. 3a oraz 3b Ustawy o odpadach przy ubieganiu się o pozwolenie na przetwarzanie odpadów lub jego odnowienie wymagane jest następujące oświadczenie wnioskodawcy czyli Mo-Bruk SA:
W stosunku do mojej osoby i w stosunku do wnioskodawcy – w ostatnich 10 latach nie wydano ostatecznej decyzji o cofnięciu zezwolenia na zbieranie odpadów, zezwolenia na przetwarzanie odpadów, zezwolenia na zbieranie i przetwarzanie odpadów lub pozwolenia na wytwarzanie odpadów uwzględniającego zbieranie i przetwarzanie odpadów lub nie wymierzono co najmniej trzykrotnie administracyjnej kary pieniężnej, o której mowa w art. 194, w wysokości przekraczającej łącznie kwotę 150 000 zł.
Jako wspólnik, prokurent, członek zarządu lub członek rady nadzorczej posiadacza odpadów nie jestem i nie byłem wspólnikiem, prokurentem, członkiem rady nadzorczej lub członkiem zarządu innego przedsiębiorcy, któremu wymierzono co najmniej trzykrotnie administracyjną karę pieniężną, o której mowa w art. 194, w ostatnich 10 latach, w wysokości przekraczającej łącznie kwotę 150 000 zł za naruszenia popełnione w czasie, gdy jest lub był wspólnikiem, prokurentem, członkiem rady nadzorczej lub członkiem zarządu tego innego przedsiębiorcy.
Jeśli za Wałbrzych dostali karę to będzie duży problem ze spełnieniem wymagać objętych takim oświadczeniem ze strony Mo-Bruk SA.