Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  16,35 zł , zmiana od tamtej pory: 415,60%

Re: Jeszcze raz o "spółdzielni"

@ Obserwator.
Twój kolejny post z którego NIC nie wynika.
I oczywiście jak Ci udowodnię, że tak jest, to zaraz trole napisza, ze mam interes,albo jestem jednym z nich :)
Ja Ci tylko udowadniam, że Twoje wpisy, tak jak formułujesz, nie mają nic wspólnego z logiką.
Książki nie czytałem, więc się nie wypowiadam. Piszesz „frazesy” i nie tylko ich nie udowadniasz, ale zupełnie nie tłumaczysz, co rozumiesz pod hasłami, które co chwila wypadają Ci jakbyś miał fiszki w rękawie.

„Opinia pani profesor jest zbieżna z moją tezą o destrukcyjnym działaniu teamu OFE i tzw. dużych inwestorów (czytaj zarządów spółki) na rynek kapitałowy. Istnieją nieformalne powiązania OFE i biznesu, i nie tylko.”

W jakim sensie jest destruktywna? Napisz bo nic z tego nie wynika.
Czy notowania spółek w których OFE maja duże pakiety mają się źle? To masz na myśli?
Nie wiem od czego zależa notowania poszczególnych spółek, wpływ OFE na Rynek ma na pewno pozytywne i negatywne strony, ale to Ty stawiasz teze i 0 dowodów na poparcie.
Jeśli notowania zależa głównie od OFE ( to sugerujesz) to masz zestawienie, gdzie OFE miały potężne pakiety na koniec 2015r.
Nie wiem kiedy akumulowały bo trzeba by to sprawdzać 2 tygodnie.
Sprawdz notowania tych spólek z perspektywy poważnego inwestora długoterminowego, który inwestuje w wartość i dywidendy a za takich inwestorów większość z Was się tu uwaza i co widzisz?
Przyjąłem okres 5 lat. Pierwsza wartość procentowa to udział OFE w akcjonariacie, a druga to wzrost/spadek kursu w tym czasie.

Nie twierdzę, że to dzięki OFE kurs wyglada, jak wygla.
Odpowiadam tylko na Twoja kolejną, niczym nie popartą tezę.
Twój komentarz nie do czyjejś opinii, ale do tego co widzisz poniżej?

Źródło
https://www.bankier.pl/wiadomosc/W-tych-spolkach-OFE-siedza-najmocniej-3472265.html 

Asseco  - 40% OFE  - wzrost kursu +35%
PKNOrlen -  35%      + 200%
PKOBP -   30%        + 11%

LPP – 30% + 160%
CCC – 30% + 370%
Alior – 25% + 35%
Mbank – 21% + 45%
Enea – 20%        minus 30%
KGHM – 20%   + 35%
Pzu – 20%    + 65%
Synthos 18% + 80%
BZWBk – 17% +80%
TPE – 15% minus 35%
PKO 14%     minus 20%
CYFRPLSAT 14% + 17%
ORANGEPL – 12    minux 50%
PGE – 12%           +30%

Tu szeroki rynek gdzie OFE mają potężny udział + 50% - podałem tylko wzrost/spadek kursu

Magellan +20%
KTY + 140%
Nowa gala -4%
Robyg +35
Ferro +40%
ABPL +15%
SANOK +60
Agora +40%

"Podam przykład z Newagu - 3.07.2015 r ING OFE kupuje od Jakubasa 1.774.327 akcji (3,94% kapitału) po 19 PLN. Równocześnie spółka córka ING Securitas wydaje rekomendację ceny docelowej dla Newagu - 12,50 PLN. Pytanie - o czyj interes tutaj chodzi?"

Może o interes pana www ???
Facet ma łeb i zaczał powaznie kupować zgodnie z rekomendacja w oklicach 12-13zł o czym pisał na forum i zarobił.
A Ty tak wierzysz w te ich wszystkie rekomendacje, ale jak Ci napisali, ze spadnie z 20 na 12 to nie uwierzyłeś ?
Twoja sprawa.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
NEWAG 0,36% 84,30 2025-10-10 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.