Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  16,35 zł , zmiana od tamtej pory: 415,60%

Re: Jeszcze raz o "spółdzielni"

Długo tu nie byłem ale widzę że sporo mnie ominęło ;) . Z perspektywy mojej obecności na giełdzie podzielam opinie że wpływ OFE na zachowanie kursu był różny ale w większości przypadków - pozytywny. Pomijam przy tym problem czy OFE byly dobrym rozwiązaniem dla emerytów czy tylko dla ich zarządów bo dyskusja dotyczy ich wpływu na kurs. Obecność OFE w akcjonariacie sprzyjała że dana spółka była spółką DYWIDENDOWą. Niejednokrotnie się zdarzało iż na WZA OFE zgłaszały postulat zwiekszenia dywidendy w stosunku do propozycji zarządu. Jako przykład z głowy podam może np Kęty. Z działalności która negatywnie wpłyneła na kurs do głowy przychodzi mi np Bogdanka. Gdy było wiadomo że Enea dokona wrogiego jej przejęcia i odbędzie sie wezwanie na akcje posypały się negatywne rekomendacje z BM związanych kapitałowo z OFE bedącymi w akcjonariacie. Kurs gwałtownie poleciał w dół w okolice około 30 zł. Przy tym kursie OFE gwałtownie zaczeły skupować akcje co sprowadziło kurs ponownie w okolice 65 zł. Dzieki temu mogly "uśrednić w dół" wartość swojego pakietu i cena wezwania była dla nich do przełkniecia. Pewnie takich przykładów negatywnego wpływu bylo wiecej ale moge jednak stwierdzić że w wiekszosci przypadków wpływ byl jednak pozytywny.
Jesli juz chodzi o irracjonalne zachowanie kursu czesto wbrew fundamentom to wydaje mi sie ze dużo większy wplyw ma obecność w akcjonariacie właściciela dominującego ze względu na często ich aktywny udział w obrocie akcyjnym. Obecnie w swoim portfelu mam 2 takie spółki Newag (pan Jakubas) oraz Lentex ( wytrawni gracze - panowie Sobik i Moska). Co oczywiscie nie znaczy że na tych spółkach nie mozna dobrze zarobić ;). Aktywnym graczem na swoich spółkach był tez Pan Sołowow (Cerasanit, Echo). Przepraszam że mój post jest troche chaotyczny i zawiera przyklady prosto z głowy ale jestem troche "nieczasowy" pozdrawiam

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
NEWAG 0,36% 84,30 2025-10-10 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.