Dziś sprawdziłem wyniki za sam 3 kwartał i pomimo gorszych wyników za 3 kwartały r/r to rezultaty są najlepsze od kilku lat. Nie wiem, czy tu było jakieś przesunięcia ( Gallileo jest zapewne bardziej zorientowany w tym temacie) ale obiektywnie trzeba stwierdzić, że Ebitda - 2923 i zysk netto - 1411 to wygląda nieżle. Dla mnie tutaj minusem jest wysoka wycena Wikany ( blisko wartości księgowej) na tle innych spółek z branży deweloperskiej, które mają lepsze wyniki finansowe. Drugi minus to spowolnienie na rynku nieruchomości, które jest nieuchronne z wiadomych przyczyn. Trzeci minus to zmiany w regulacjach dotyczących nowych kryteriów niskoenergetycznego budownictwa.. Doprowadzi to pewnie do wyższych kosztów za materiały budowlane. Duże znaczenie dla kursu będą miały nastroje na rynkach finansowych. Amerykańscy analitycy przewidują dużą korektę na rynku amerykańskim na przełomie 20/21 roku. Spadki pewnie rozleją się na cały Świat. Tutaj karty będą rozdawali główni udziałowcy i od nich wyłącznie zależy kurs spółki. Jeśli będą jakieś przetasowania wśród akcjonariatu , to kurs może być zmienny i możemy też zobaczyć wyższe obroty. Na pewno zainteresowanie spółką ze strony mniejszych inwestorów jest małe, szczególnie po wyjściu Porozumienia, jak i po ostatnich wzrostach ma Wikanie.