Dr na KMPH emisja raczej nie jest potrzebna, mieli dostać 48 mln$ w przypadku otrzymania zgody z etykietą 30/13. Niby ją dostali ale jakiś analityk wrzucił, że to nie jest jeszcze zaklepane i obniżyli rekomendację z 24 na 12$ a stało się to po sesji jak dostali zgodę.
W tym momencie po negatywnej rekomendacji na drugi dzień otwarli luką w dół z 13,4$ na chyba 10,8$ i pogrzebali prawie cały wzrost. Ja tam troszkę za mało zgłębiłem sprawę warrantów, które weszły po pozytywnej decyzji, myślałem że wszystkich akcji zrobi się około 27-28 mln a w rzeczywistości spółka poinformowała, że to jest ok. 39 mln. Jako, że przed decyzją kapitalizacja była w okolicy 200mln$ przy 18 milionach akcji i kursie lekko ponad 10$ no to po decyzji przy 39 mln i kursie 10$ mamy cap 400mln$, a więc na bazie zgody dla KP415 kapitalizacja się podwoiła. Ewidentnie na ST szerzona była dezinformacja (i cały czas się tam milczy o tym lub podaje nieprawdziwą kapitalizację) jakoby nic nie urosło po dopuszczeniu leku gdy faktycznie kapitalizacja wzrosła razy dwa. Wydaje się jednak, że kurs KMPH ma ochotę rosnąć ale już nie mam takiego przekonania, sprzedałem w piątek akcje. Trochę żałuje teraz, że wszystkie bo mogłem zostawić jakiś pakiet, decyzję podjąłem w wyniku zmęczenia psychicznego a wiem, że to zazwyczaj jest moment przesilenia.
A czy MLSS w czasie bessy się obroni? Moim zdaniem nie dopóki nie pokażą zysków, gdy staną się spółką, która zarabia to wtedy zostanie odpalony tryb zmiany ligi i wycena na podstawie szybko rosnących zysków może stać się nawet skrajnie przewartościowana.