<O to, że znam kilku ludzi, którzy nie otrzymali od ING corocznego zestawienia o wartości polisy?
Ja otrzymałem w lipcu zestawienie. Może dlatego, że składki inwestuję w UFK obligacji? Jeśli faktycznie ING nie udostępnia klietom zestawień, by oni nie zrywali umów, to jest to zagranie nie fair.
<Czy któryś z Agentów ING zadzwonił chociaż do swojego klienta początkiem roku i <zawiadomił go, że "może by tak zrobić transfer do funduszu obligacji albo <pieniężnego???"
Do mnie nie dzwonił, ale w lipcu 2007 r. proponował bym dokonał konwersji z funduszu obligacji na dynamiczny. To dopiero trzeba mieć tupet by proponować na samym szczycie hossy zapakowanie się w fundusze akcyjne. Ładnie bym teraz wyglądał gdybym przekonwertował.
<Skąd klient ma wiedzieć jak wygląda jego inwestycja skoro nie ma do niej wglądu na <bieżąco?
Na stronie ING są publikowane codzienne aktualne notowania funduszy łącznie z wykresami historycznymi. Ja tam zaglądam codziennie. Te dane są wystarczające do wyboru odpowiedniego momentu na dokonanie konwersji między funduszami. Emerytura Premium czy Strategia Lwa i inne tego typu polisy to inwestycje długoterminowe a nie spekulacyjne. Jeśli ktoś chce sobie pospekulawać, to niech założy rachunek w biurze maklerskim i gra na giełdzie oglądając notowania online.
Problemem jest to, że chyba większość klientów w ogóle nie interesuje się tymi inwestycjami. Kupi, wsadzi do szuflady, ustawi opłacanie składek za pomocą polecenia zapłaty i zapomina o tym produkcie. Przypomina sobie o nim dopiero po roku przy okazji wizyty agenta i wtedy wychodzi zdziwienie.
<Dlaczego w OGROMNEJ (znowu powtarzam OGROMNEJ) wiekszości polis ING <dywersyfikuje portfel inwestycyjny do DWÓCH (powtarzam D W Ó C H ) funduszy?
<I DLACZEGO W WIĘKSZOŚCI są to fundusze "mieszany" i "dynamiczny" (bardzo rzadko <jest obligacji)? Można wybrać kilka innych (wystarczy spojrzeć ile jest dostępnych na ich <stronie www) ale po prostu wciska się klientom tylko te 2 standardowe. Czyżby dlatego, <e f. dynamiczny inwestuje 80% środków w "Fundusz ING Akcji 2" i tym samym <pobierana jest podwójna opłata za zarządzanie i za administrację?
Być może dlatego, że osiągały wcześniej najlepsze wyniki? Gdy w 1999 r. kupowałem polisę były tylko fundusze mieszany i obligacji i dwa międzynarodowe i agent też proponował mi mieszany. Zdziwił się gdy wybrałem fundusz obligacji. Przy wykorzystaniu strategii "kupić i trzymać" oba fundusze osiągnęły taki sam zysk w tym okresie tj ok. 84%. Pomimo tego moja polisa jest nadal pod kreską.