pozwolę sobie wkleić post WódPolskich, gdy był jeszcze obserwatorem i każde info interpretował pozytywnie. Szczerze mówiąc wolę obecne bardziej sceptyczne podejście z uwzględnieniem wielu czynników ryzyka.
Panie Janie obawia się Pan zresztą słusznie ,choć dla mnie jest to bardzo mało prawdopodobne iż wybiorą inną spółkę na wykonawce ,ale mogą to zrobić tylko otwierając oferty w tym przetargu .Dlaczego tego nie robią .Inna firma wcale mniej publicznych pieniążków nie weźmie .Dlatego dla świętego spokoju aby mieć to z głowy bo jest to kłopotliwe dla obu stron są zdani na kompromis i ugodę. Wbrew pozorom przesunięcie terminu jest to bardzo dobra wiadomość bo potwierdza iż negocjacje ze spółką Qumak trwają i nie została ona skreślona jako wykonawca który ma to dokończyć. Gdyby rozważano wybór innego wykonawcy otwarto by oferty w przetargu 30 marca ,skoro nie zdecydowano się na otwarcie ofert to po konsultacjach prawnych zamawiający też dopuszcza możliwość przegrania sprawy sądowej ,a wtedy wybór innego wykonawcy jest kłopotliwy dlatego zdani są na ugodę .Może trochę jeszcze warunki od tych podpisanych w liście intencyjnym ulegną zmianie ale co się odwlecze nie uciecze .W mojej strategi długoterminowego posiadania akcji Qumaka parę tygodni to jest bez znaczenia .Nawet jak będzie ugoda dalej akcje będę trzymał . Wbrew wcześniejszej tradycji przedłużania o 1 miesiąc lub dwa tygodnie tym razem mamy przedłużenie o dwa miesiące ,co byłoby zgodne z wypowiedzią Przemysława Dacy, mianowanego w styczniu na prezesa Wód Polskich na jednej z poprzednich konferencji
— Czekam jeszcze na szczegółowy raport od naszych służb i mam nadzieję, że do połowy roku uda się nam rozwiązać problem — powiedział podczas lutowej konferencji.Oczywiście trudno powiedzieć jak interpretować słowa Prezesa z niedawnej marcowej konferencji .Osobiście jestem dobrej myśli.
Oczywiście to terminy max i następnego przedłużenia już raczej nie będzie moim skromnym zdaniem. Dlatego ja również uważam iż twierdzenie o tym że informacja o ugodzie pojawi się niespodziewanie jak grom z jasnego nieba jest słuszne .Kiedy to będzie czy za dwa tygodnie czy za miesiąc tego ja nie wiem ,ale uważam za bardzo mało nieprawdopodobny wariant iż ugody nie będzie.