Próbowałem przebrnąć przez ten wątek i poległem na 5 stronie Teraz jest chyba 9 przeskoczyłem na ostatnią bo nie chce mi się czytać przepychanek przedstawicieli różnych firm podszywającymi się pod klientów. Podziwiam tego gościa o nicku bill (chłopie jakbyś energię którą zmarnowałeś wypisując głupoty na tym forum poświęcił na zarabianie pieniędzy to byś był bogatym człowiekiem.) Mieszkałem za granicą 4 lata i nauczyłem się wiele o Polsce w tym czasie. Taka perspektywa niejednemu by się przydała. Żółć i marnowanie czasu na narzekanie zamiast pozytywne myślenie. To najbardziej widać w internecie. A tylko taki kontakt miałem z ojczyzną. Masy frustratów i malkontentów wyładowuje swoje niezadowolenie na innych, opluwa i obraża wszystkich którzy mają inne zdanie.
W 1999 roku pisałem pracę magisterską o nowym systemie emerytalnym tym który funkcjonuje teraz (I filar ZUS II OFE i III filar prywatne ubezpieczenia). Już w założeniach tej reformy było iż trzeba będzie odkładać pieniądze dla siebie w III filarze, w prywatnych emeryturach. Fakt faktem że fala agentów na początku wieku ruszyła w Polskę z ubezpieczaniami na życie i sprzedawali to jako emerytury. Tysiące ludzi czuło się oszukanych, bo to nie wina tych produktów, ale cwaniaczkowatych agentów którzy mówili ludziom dokładnie to co klienci chcieli usłyszeć. Niektórzy z was piszą o życiówce jak o III filarze a EVENTUSA stawia ponadtym to błąd EVENTUS to też III filar. Tak jak produkty Compensy i Aegona, i wszystkie inne formy oszczędzania emerytalnego(właśnie życiówki III filarem bym nie nazwał). Problem w tym iż mimo iż wśród ludzi świadomych wiedza o konieczności oszczędzania jest powszechna. Całe masy Polaków nie planuje swojej przyszłości na dłużej niż 2 tygodnie. I taka jest polska. Może niektórzy nie mogą się martwić o daleką przyszłość, bo mają problemy z ogarnięciem żeczywistości. To mentalność naszych rodaków trzeba zmieniać. Aby potrafili planować swoją przyszłość. Przydało by się aby rząd stworzył dogodne waruki do rozwoju państwa ponad podziałami.
Nieważna w jakiej firmie ubezpieczeniowej LUDZIE MUSIMY ODKŁADAĆ PIENIĄDZE bo z ZUS'u i OFE dostaniecie30-40% SWOICH DZISIEJSZYCH WYNAGRODZEŃ. Zaproście przedstawicieli kilku firm aby mieć porównanie. Agenci przestańcie się opluwać. Szkoda czasu przekonujcie klientów w domu u klienta. Opluwając się nawzajem szkodzicie całej branży ubezpieczeniowej, burzycie zaufanie klientów do całego systemu, do kapitalizmu. A mimo, iż nie jest to system idealny to najlepszy jaki dotychczas wymyślono. Działacie na szkodę samych klientów, bo odbieracie im szansę na rzetelną informację.
do andi stopa zwrotu na przestrzeni kilku ostatnich lat kreci sie wokół 6%. lekko niżej i lekko wyżej dla EVENTUSA Clasic dla Plus to sprawa indywidualna. Niedługo dowiem się więcej o produktach konkurencyjnych aby mieć pełny obraz przed podjęciem decyzji, w jaki program emerytalny włożyć swoje pieniądze. Ale argumentu o wielkości i stabilności Munich re nie przebije żadna konkurencja. Ale jak sprawdzę to się odezwę.
Teksty o turystach z Niemiec wydają się wyświechtane ale fakt jest faktem Niemcy potrafią oszczędzać, a my tylko o furach myślimy a o przyszłości w ostatniej kolejności. Ale to taka polska przywara już od wieków zamiast wspólnie budować to tylko swary nam w głowach. (patrz liberum veto) i inne takie.