Prawda jest taka że nie ma lepszego rozwiązania niż regularne oszczędzanie. My polacy mamy tendencję do kombinowania! Na przykład rozmawiałem niedawno z człowiekiem na ten temat i powiedział mi że on by wolał jednorazowo wpłacić milion i żeby mu wyliczyć ile będzie miał emerytury muszę dodać że był to 35 latek który nie zdążył jeszcze uzbierać ani grosza i był u mnie na rozmowie o pracę! Jesteśmy narodem mającym rozwiązania na wszystko! Ale na kapitał na starość nie da się zakombinować i to nas wkurza. Bo nie lubimy trudnych rozwiązań! Oczywiście mogą się pojawić nowe rozwiązania ale pomyśl logicznie jeżeli to rozwiązanie przygotowane jest na dzisiejszą długość życia a długość życia się wydłuża to jakie jest prawdopodobieństwo że rozwiązania będą bardziej rygorystyczne dla klienta i przez to mniej atrakcyjne. Produkty ubezpieczeniowe opierają się na prawdopodobieństwie więc jeżeli średnia długość życia się wydłuża to rozwiązania napewno będą jedynie gorsze. Mogę to z całą pewnością stwierdzić bo tak się dzieje na przykładzie tylko naszego programu. Rok temu GUS opublikował nowe tabele długości życia (długość życia się wydłużyła) I od razu gwarancje poszły w dół. I tak się dzieje od lat! Wszystkie wskaźniki na to wskazują więc nowe rozwiązania będą tylko gorsze.
Możesz pomyśleć że lepiej odkładać w banku w związku z tym, ale to by była błędna interpretacja tych faktów, zapytasz dlaczego! No to w punktach:
1. Przewidywana stopa zwrotu w banku jak i firmie ubezpieczeniowej będzie podobna
2. Jeżeli przyjmiemy takie założenie to w firmie ubezp jest zwolnienie z podatku belki więc jesteś 19% podatku do przodu!
3. Jest olbrzymie prawdopodobieństwo że będą ulgi podatkowe w programach emerytalnych więc następny zysk!
4. Jeżeli średnia długość życia się wydłuża to zastanów się jak duży musi być kapitał na starość żeby godnie żyć? Bo jeżeli się tobie to przytrafi i pożyjesz 30 lat na emeryturze to sobie policz tylko po 1000 zł miesięcznie(możesz te 30 lat ewidentnie wykluczyć? a jak będzie więcej?)
5. Bank ci nie da gwarancji dożywotnich wypłat, udziału w zysku itp
6. Na tym forum ktoś założył że jak odłoży na koncie jakąś tam kwotę i złoży ją na lokacie np 4% to będzie żył z odsetek! Ale to znów jest kombinacja! Bo skąd założenie 4% na lokacie? a jak będzie 1%(W tych okolicach ma już dziś europa zachodnia) to znaczy że będziemy uszczuplać nasz kapitał żeby godnie żyć więc jest też prawdopodobieństwo że możemy ten kapitał przejeść i co dalej?
7. Oczywiście sam zdecydujesz jaką formę oszczędzania przyjmiesz! Ale pomyśl jakie gwarancje daje EVENTUS i zastanów czy są one dla ciebie istotne czy nie?
Pozdrawiam jeszcze raz i jak masz ochotę to napisz bezpośrednio do mnie
jacek72@o2.pl