Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  0,80 zł , zmiana od tamtej pory: 850,00%

Re: efekt utopionych kosztów

Nie czuję się atakowany i nie mam żalu. Dyskutujemy, po to jest forum aby wymieniać poglądy, poza tym warto czasem poznać innych punkt widzenia. Jest to zdrowe.
A czy Twoj punkt widzenia jest bardziej subiektywny i czysty? Trudni powiedzieć. Tak jak wspomniałem, moim zdaniem wszystko zależy od sytuacji i okoliczności. Przyszedł mi do głowy taki scenariusz... ktoś kupuje spółkę i notuje na niej stratę powiedzmy 80%, sprzedaje i mówi sobie: "nigdy więcej tego chłamu", potem jest moment że czuje, ze warto odkupić bo szykują się dobre wyniki, bo bo, to tamto, ale w głowie ciągle ma " nie, przeciez sobie obiecałem, nigdy więcej nie dotknę tego g.". W tej konkretnej sytuacji patrzenie na spółkę całościową dodaje odwagi i zwieksza skłonnośc do ryzyka, które popłaci, bo kurs faktycznie pojdzie w gore. Jak spojrzmy na sprawę tak jak Ty to ktos sprzedal ze srtata i nigdy juz jej nie odrobi na tej spolce, którą teoretycznie zna i duzo latwiej byloby mu na niej zarobic niz na innej, która musi poznac znowu od nowa. Ale tak jak wspomniałem, to tylko przykład i nie ma jednej słusznej recepty. Wiele zalezy od spółki, sytuacji, danej osoby i jego skłonności do podejmowania roznych decyzji.
Co do rozliczenia podatkowego to moge Ci powiedzieć, że przez to że w 2016 trochę obracałem to moja średnia bazowa powyzej ktorej bede musiał zapłacic podatek od zysków jest o około 20% niższa niż realna średnia. Być moze nie mialoby to wiekszego znaczenia gdybym mial w portfelu wiecej spolek i mogl tą stratę rozliczyc na innych spolkach, ale ze nie mam to jest to czynnik ktory muszę brac powaznie pod uwagę.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
WIKANA -2,56% 7,60 2025-10-21 15:25:31
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.