Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  17,12 zł , zmiana od tamtej pory: 296,03%

Re: dywidenda

"....to TORPOL nie chce wypłacać aby miec środki na inwestycje; .......

czy przeczytaleś treść posta ze zrozumieniem??
chodzi o rok przyszły który jest niepewny dla firmy a nie dlaczego w przeszłosci wypłacali;

dla mnie jest to logiczne; własna kasa mniejsze koszty z tytułu wykonywanych kontraktów w kolejnych latach"

Po pierwsze - Torpol cały czas startuje w przetargach, część z nich wygrywa i podpisuje umowy i na przyszły rok też ma zawarte umowy. To nie jest tak, że skończy realizować to co teraz realizuje i koniec.
Po drugie - dzięki CPK ma niemalże gwarancje kontraktów i stabilność jakiej nie miał do tej pory.
Po trzecie - gdyby argumentem miała być własna kasa na realizację projektów to co roku nie wypłacaliby dywidendy tylko realizowali projekty za własną kasę bo to taniej, mieliby jeszcze większe zyski.

Kasa owszem jest potrzebna ale CPK, żeby robić taniej - robienie za własną kasę rzeczywiście obniży koszty Torpolowi dzięki czemu będzie mógł za mniejsze pieniądze wykonywać kontrakty dla CPK, dzięki czemu to z kolei CPK zaoszczędzi bo zapłaci mniej.
Jakbym był sam takim CPK i zlecał przetargi a jednocześnie miał 38% udziałów w firmie budowlanej, która ma kupę kasy to sam bym zlecał tej firmie budowlanej przetargi po kosztach (czy jako firma budowlana startował po kosztach) albo nawet poniżej bo kasa w firmie budowlanej (czy potencjalny zysk) jest moja tylko w 38% a wydawana przeze mnie kasa na realizację kontraktu jako zleceniodawcy już w 100%. Więc bardziej opłaca mi się, żeby ta moja w 38% firma budowlana robiła po kosztach albo nawet dopłacała niż jakbym miał jej dorzucić np 10% tytułem zysku, z którym miałbym się podzielić potem z resztą akcjonariuszy...

Dopóki głównym akcjonariuszem był kto inny była kasa z zysku na dywidendę i firma dalej działała, realizowała kontrakty i zarabiała. Co się teraz zmieniło? Jedna rzecz - główny właściciel - przyszły zleceniodawca i największy beneficjent pieniędzy w kasie spółki.

Nie odpowiedziałeś na pytanie - dlaczego w poprzednich latach firma wypłacała dywidendę? A też realizowali kontrakty....

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
TORPOL -2,45% 67,80 2026-06-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.