Pojecia nie mam co się dzieje w ID.
Widzę tylko że udzialy rynkowe ID spadają, Parząc po Spotify top 200, ich udział w Polskim katalogu szacowałbym na jakieś 7- 10% (główne BOR, Asfalt Records, MTJ i kilku mniejszych) przy udziale EMU są na poziomie ca 60-70% (zakładam że katalog Agory przychodzi przez EMU, ale tego nie do końca jestem pewien).
Także samo przejęcie ID w obszarze streamingu aż tak dużo by EMU nie dało. Może natomiast dałoby w obszarze poszerzenia dzialalności o ebooki czy dystrubucję filmów, ale tu nie wiem czy by to nie było w konflikcie z innymi spółkami posiadanymi przez Grupę EMPIK, chyba już mają jakąś spółkę do tworzenia ebooków.
A co do przyczyn przejścia Kayax'u to mogą być różne, mogę tylko zgadywać
- Być może cena jest bardziej konkurencyjna (przy obrabianiu ponad połowy polskiego katalogu mają pewnie efekt skali)
- Może skuslili ich przedpłatami (w sprawozdaniu pozycja "zaliczki na dostawy" od jakiegoś czasu utrzymuje sie na sporym poziomie)
- A może też inaczej pozycjonują ich muzykę w Plusmusic? Zawsze to jakiś dodatkowy kanał marketingowy
- Może jest Kayaxowi na rękę jeden dystrybutor nośników fizycznych i cyfrowych (im streaming będzie większy, tym bardzije problematyczna będzie dystrybucja nośników fizycznych)
- A może patrzą łaskawszym okiem na pozycjonowanie produktów Kayaxu na pułkach EMPIKu lub dają lepsze warunki promocji nośników fizycznych?
Zwłaszcza dwa ostatnie punkty stanowią istotną przewagę konkurencyjną (zarówno wobec ID jak i potencjalnych stron trzecich)
Dlatego wolałbym aby przy potencjalnej transakcji EMPIK sprzedał branżowego jedynie część udziałów, a nie pozbywał się całości.