Kryzys zawsze następował po wzrostach stóp % na świecie, USA podnosi a świat jeszcze się ociąga, mają zerowe albo prawie zerowe stopy więc o kryzysie jeszcze nie ma co mówić. Gdyby wybuchł to jak z nim walczyć jak stopy bliskie dna.
Ktoś kiedyś napisał, kryzys następuje jak po podwyżkach w USA, amerykanie jako pierwsi zrobią pierwszą obniżkę stóp, to oznacza, że coś złego dostrzegli w gospodarce. Trzeba już wiać z giełdy. ale tez trzeba pamiętać, na korekcie pakować się w banki, bo to ich czas, wysokie stopy to i wysokie zyski banków.
Czy stopy procentowe pójdą wysoko aby wywołać kryzys? Nie sądzę, teraz tyle wyemitowali pieniędzy, że 3 albo 5 % stopy mogą wywołać kryzys światowy. Myślę, że zacznie się to od Chin, ostatnio chyba Morgan Stanley napisał, że rząd Chiński oszukuje pisząc, że Chińskie przedsiębiorstwa są zadłużone na 1 bilion dolarów, że to musi być znacznie więcej czyli gdzieś w okolicach 6 bln USA. I kryzysik mamy, w USA stopy % podejdą na np 3,5 % i zaczną się wysypywać firmy chińskie. Do tego cła, wojna handlowa, oj będzie się działo, oby domino za bardzo się nie rozlało. A jak Chiny zaczną się zwijać to i Europa poleci przy niskich stopach procentowych. Takie jest moje zdanie. I zobaczycie ile jest też warta gospodarka republiki bananowej. Jak już teraz patrzę na te raporty kwartalne polskich firm i to na szczycie koniunktury to nie dziwię się, że gpw to dno, bardzo wielkie dno nawet przy tej wielkiej inflacji powinna lepiej się zachowywać, nic z tego. Gospodarka siedzi. Myślę, że przed nadejściem spowolnienia, szarża na gpw jeszcze jedna się odbędzie, niech teraz ile się da zdołują ją i zrobić podbitkę. Czy grać, kupować pod przyszłe PPK? A ile osób się zapisze i zdecyduje się na giełdę? Na razie nic nie wiadomo, gdyby się powiodło i okazało się, że dużo osób się zdecyduje, będzie dobrze jak nie to odpuścić na zawsze gpw i grać na niemieckiej czy amerykańskiej giełdzie a patriotyzm wsadzić do kieszeni. I tak jeździsz niemieckim autem, kredyt masz we francuskim albo hiszpańskim banku, ubezpieczenie u anglika a komórkę u francuza czy Niemca.