Tak jak juz pisałem , dynamika przychodów w czerwcu nawet nie była dwucyfrowa :
Zarząd Grodno S.A. informuje, że skonsolidowane przychody w czerwcu 2022 r. wyniosły 96,4 mln zł wobec 87,8 mln zł w czerwcu 2021 r., co oznacza wzrost o 9,8% rdr. Narastająco od początku roku obrotowego _tj. za okres trzech miesięcy od kwietnia do czerwca 2022 r._ skonsolidowane przychody wyniosły 265,8 mln zł wobec 241,3 mln zł w analogicznym okresie przed rokiem, co oznacza wzrost o 10,2% rdr.
Wstępny odczyt inflacji 15,6% - czyli nawet ta dynamika nie pokryła inflacji ....przy zatrudnieniu ponad 600 osób i presji płacowej to zyski będą coraz słabsze....oczywiscie wskaznik C/Z jest dzisiaj ok ale to dotyczy historycznych wydarzeń .
Jeśli Prezes wypowiada sie , ze :
Hitem są pompy ciepła, na które popyt jest bardzo wysoki, a klienci w pierwszej kolejności pytają się o samą dostępność tych produktów. Problemów z dostępnością w Grodnie nie ma.
Oznacza to jedno - owszem segment OZE zwieksza sie dynamicznie ale pozostale segmenty notuja silne spadki ( spółka oczywiscie nie chce się pochwalić podziałem przychodów na poszczególne segmenty bo to nie byłoby miłe - ja zakladam , że w Grodnie OZE to na dzień dzisiejszy 20% )
Natomiast spółka Beein to 100% OZE gdzie najsilniej stawiaja na pompy . Należy tutaj jeszcze wspomnieć o SUNEX , który też ma silny odział pomp ....jednak już sporo urósł i ma kapitalizacje na poziomie około 350 mln ...wiec pytanie ile jeszcze moze dojsc ?
Beein ma kapitalizacje około 28 mln .... emisja była po 25 zł ...dzisiejszy kurs to około 24 zł..... jest jeszcze czas by wejść :)
Pozdrawiam