Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  25,00 zł , zmiana od tamtej pory: 250,80%

Re: Co dolega Newagowi

Moby... Ty wiesz co....
Mam w nosie Twoje opinie, bo są prymitywne i nic nie wnoszą z wiedzy o spółce.

Co do faktów. Tak, jestem tu od IPO i mam stale coraz więcej akcji. Stale skupuję, bo mi wolno i mnie stać :-D

Na jeden wpis @antyjareczek chcę zareagować. Jeśli w nowym światowym "zielonym ładzie" kolej miałaby być niemodna, to przepraszam, co z przemysłu jest bardziej modne? OZE? Już zdyskontowane.
Rozumiem, że antyjareczku pisałeś o małej aktywności ulicy. To tak, spółka jest zapomniana. Korzystaj na tym ;-)

Poczytaj priorytety, a zobaczysz, że tylko idioci nie rozumieją, czym jest transport publiczny w tej światowej, europejskiej i polskiej strategii. Tylko w Polsce 27 miliardów na kolej (infra + pojazdy) i wcale ten budżet nie jest zależny od kaprysów tych czy innych partii.
Tylko w Polsce do 2030 roku o 650 więcej połączeń kolejowych. Czymś to trzeba zabezpieczyć a do 2030 część taboru wypadnie ze starości. "Tiry na tory" też przyspieszy, bo taki jest wymóg z uwagi na strategię zielonego transportu 2030 -30% 2050 - 50% frachtu na torach i żegludze śródlądowej. Już raz tłumaczyłem. Do 2030 żegluga nie zdąży.

Powtórzę to jeszcze raz. Czym jest dzisiejsza wycena Newagu notującego historycznie najwyższe zyski i obroty, mającego stale na 2 lata zapewnioną produkcję z wysoką marżą i horyzont przychodów do 2 miliardów rocznie. To ściema "Value Trap"!
Jak można stale nie pchać do kieszeni akcji, kiedy wskaźnik C/Z na dzisiejszym poziomie to 6,7 (rewelacja w ogóle), kiedy WSZYSCY światowi konkurenci: Siemens, Stadler, Alstom, Bombaridier, CAF, CRRS, Skoda mają ten wskaźnik znacznie mniej korzystny tj 11-17

Niech wszyscy jajcarze sobie policzą, jaka teoretycznie jest wartość Newagu przy wskaźniku C/Z 15, przy zyskach netto za 2020 na poziomie np. 135 mln zł. Co, wychodzi 4 z przodu?...

A dlaczego nie rośnie? Bo NIE!!!!!
Bo umówiono się na ostatnie dwie wymiany akcji 850.000 szt (ponad 60% obrotu rocznego) na poziomie 26 a nie 46 zł. Rozumiecie?
I nie jest wykluczone, że te wymiany się jeszcze nie skończyły dlatego będzie stało do odwołania. Bo TAK!!! 
A wykres to sprawa wtórna przy tak warzywniakowej płynności, to raczej kronika i uzasadnienie dla tych umówionych transakcji.

Aha, jak giełdowy świat się zawali to Newag też. Zawsze tu tak było, dlatego spółki nie polecam DT, bo ma fatalną płynność.
To dlatego ulica trzyma się daleko i w efekcie spółka jest "niemodna". Ale tak nie będzie zawsze. Moda na kolej naprawdę się rozpędza. Newag też ma swoje hasło "Przyszłość nabiera tempa".
Tyko nie ma tu nikogo, kto by na niej długoterminowo stracił. Nawe taki "analfabeta ekonomiczny" PPP. Mam wystarczająco duże zyski przy średniej realnej + po odjęciu dywidend, by mieć dystans do krytyki.
A zamierzam mieć zysk 250% Taki mam horyzont. A co, mam czas.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
NEWAG -1,46% 87,70 2025-10-27 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.