Dnia 2021-03-19 o godz. 18:12 ~antyjareczek napisał(a):
> Jestem dość nowy na tym papierze. Czy ktoś mi wyjaśni marne zachowanie kursu?
> Dokupilem dzisiaj kilaset sztuk, bo funadamenty wydają się obiecujące, ale rynek zdaje się to lekceważyć.
> Może branża niemodna?
Jak jesteś nowy to musisz się uzbroić w cierpliwość, zachować czujność oraz konsekwencję w realizacji własnej strategii.
Obie spółki mają podobny akcjonariat i głównego akcjonariusza - z.Jakubasa.
Zawsze mnie interesowało jak należy interpretować jego słowo cyt. "Pij mleczko, a śmietankę zostaw innym".
Co jest tym mleczkiem, a co śmietanką?
W obu podmiotach działa FIZAN Jakubasa, który nie ujawnia się, a posiada około po 5% w każdej spółce.
Wszelkie pakietówki wykonywane są pomiędzy OFE i tym FIZANEM. Odbywa się powolny, ale systematyczny skup akcji własnych po jak najniżej ceny z wykorzystaniem 5 letnich okresów rozliczania strat podatkowych. Ostatecznie skup akcji własnych jest inną formą uzyskania dywidendy i wykorzystania tzw. optymalizacji podatkowej. Ci co to wiedzą, widzą jak KNF oraz "lepszy sort" w ramach DOBREJ ZMIANY nic nie robi, aby giełda, była giełdą korzystają z tego systemu powiększania własnego kapitału.
Plusem tych podmiotów jest stabilna polityka dzielenia się zyskami z akcjonariuszami.
Jak się zna Jakubasa to ma się świadomość, że wcześniej, czy później ze względu na wiek dojdzie na obu spółkach do wymiany pokoleniowej.