Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  25,00 zł , zmiana od tamtej pory: 263,60%

Co dolega Newagowi - to samo co Mennicy. Jestem na Mennicy od 15 lat

Dnia 2021-03-19 o godz. 18:12 ~antyjareczek napisał(a):
> Jestem dość nowy na tym papierze. Czy ktoś mi wyjaśni marne zachowanie kursu?
> Dokupilem dzisiaj kilaset sztuk, bo funadamenty wydają się obiecujące, ale rynek zdaje się to lekceważyć.
> Może branża niemodna?

Jak jesteś nowy to musisz się uzbroić w cierpliwość, zachować czujność oraz konsekwencję w realizacji własnej strategii.
Obie spółki mają podobny akcjonariat i głównego akcjonariusza - z.Jakubasa.
Zawsze mnie interesowało jak należy interpretować jego słowo cyt. "Pij mleczko, a śmietankę zostaw innym".
Co jest tym mleczkiem, a co śmietanką?
W obu podmiotach działa FIZAN Jakubasa, który nie ujawnia się, a posiada około po 5% w każdej spółce.
Wszelkie pakietówki wykonywane są pomiędzy OFE i tym FIZANEM. Odbywa się powolny, ale systematyczny skup akcji własnych po jak najniżej ceny z wykorzystaniem 5 letnich okresów rozliczania strat podatkowych. Ostatecznie skup akcji własnych jest inną formą uzyskania dywidendy i wykorzystania tzw. optymalizacji podatkowej. Ci co to wiedzą, widzą jak KNF oraz "lepszy sort" w ramach DOBREJ ZMIANY nic nie robi, aby giełda, była giełdą korzystają z tego systemu powiększania własnego kapitału.
Plusem tych podmiotów jest stabilna polityka dzielenia się zyskami z akcjonariuszami.
Jak się zna Jakubasa to ma się świadomość, że wcześniej, czy później ze względu na wiek dojdzie na obu spółkach do wymiany pokoleniowej.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
NEWAG -0,11% 90,90 2025-10-31 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.