Witam PPP !
1. Skup akcji własnych. Nie wydaje mi sie. Byłeś na WZA wiesz jakie ważne inwestycje będa w spółce więc wydaje mi sie że Newag ma ważniejsze wydatki umozliwiajace osiągniecie dobrych profitów w przyszłosci niz sam skup który sam w sobie mógłby mieć tylko krótkotrwały wpływ na wzrost kursu. Sama dywidenda która była kompromisem to tez wydatek 67,5 mln które spółka musi mieć w gotówce.
2. Wezwanie przez głównego akcjonariusza. Nie odniosłem wrażenia aby Pan Jakubas chciał obecnie robić jakieś wezwanie a raczej ZAPROSZENIE (bo to DUZA róznica) do sprzedaży akcji. Obecnie posiadany pakiet i tak daje mu pełnie władzy. No chyba że ma jakiegos kupca na spółkę ale pewnie jakies przecieki w branży by sie pojawiły. Kilka lat temu cos było na rzeczy....ale temat upadł.
Co do zachowania kursu to od miesiaca ogólnie giełdy zachowują się gorzej. Oczywiscie kurs Newagu gorzej od rynku zachowywał sie juz wczesniej ale jak wiemy pewien fundusz ;) sie zredukował ;). W sierpniu i wrzesniu pojawia sie dobre informacje ze spółki co w połaczeniu z dywidenda może pozwola wybić sie z tej konsolidacji bo tez uważam że kurs nie dokonca odpowiada obecnej sytuacji spóki. pozdrawiam