Dnia 2021-05-11 o godz. 12:55 ~Tommy napisał(a):
> Akurat dane są twarde. Wycena, udział w rynku itd. itd. angegdotyczne mogą być spekulacje nt. tego czy ocieplenie klimatu ma wpływ na wycenę akcji...
> Na New Connect masz KK herbal/ TGS tam można śmiało wusnuwać teorie i wnioski na bazie czystej spekulacji. Pożyjemy zobaczymy. Pozdrawiam
>
;))) zastanawiam się w jaki sposób doszedłeś do wniosku że "ocieplenie klimatu ma wpływ na wycenę akcji..." albo w jaki sposób przypisujesz mi takie absurdalne twierdzenia? Tak dla przypomnienia poniżej moje słowa: "Pogoda ma tutaj kluczowy wpływ, i to w perspektywie zmian klimatycznych i coraz cieplejszych zim, działa tylko in plus dla spółki" -
Tlumacze na język polski: to znaczy, że sezon rowerowy znacznie się wydłużył i nie kończy się we wrześniu, tylko nawet w grudniu. Zimy są coraz cieplejsze, i to ma, i będzie miało wpływ na częstsze i znacznie dłuższe użytkowanie i eksplotowanie roweru co w związku z zakupami będzie korzystne dla przychodów i zysków spólki. Poprzez to np. 4 kwartał który był sezonem martwym dla tej branży, przestaje takim być w związku z coraz cieplejszymi zimami.
A dowód anegdotyczny to jest wtedy gdy piszesz i twierdzisz, że "Kupiłem swój rower w dzień deszczowy i oddałem go do serwisu" - wniosek jest wiec taki, (jak sam piszesz) że "pogoda nie ma za dużego wpływu nie miała" na zakupy w branży rowerowej.
Poniżej definicja: Nadużywanie dowodu anegdotycznego jest rodzajem
błędu logiczno-językowego i jest czasem nieformalnie określane jako błąd „osoba, która” („znam osobę, która...”; „znam przypadek, gdzie...” itd.). Dowód anegdotyczny niekoniecznie reprezentuje „typowy” przypadek;
statystyka może dokładniej określić, jak typowe jest dane zjawisko.
Zapisy bezpośredniego osobistego doświadczenia powszechnie są przyrównywane do dowodów anegdotycznych, kiedy ta forma dowodu nie należy do żadnej z powyższych kategorii (anegdoty, pogłoski albo konkluzje bazujące na uogólnieniu).
Kończymy temat - dobranoc.