Nie mam spółki ani się nawet nie zastanawiam, ale pracuję w branży chłodniczej, prawie że w konkurencji CK (prawie bo firma raczej zajmuje się chłodnictwem, ale branża bliźniacza). Tak więc mogę sprzedać zainteresowanym parę informacji branżowych. W związku z upałem w branży są obecnie prawdziwe żniwa. Klimatyzatorów zaczyna brakować na rynku, zobaczcie zresztą w dowolnym markecie budowlanym - tam zwykle już nic nie ma. Od jakiegoś czasu totalny szał jest też na czynnikach chłodniczych - zwłaszcza R134a (akurat w klimatyzatorach się go raczej nie stosuje; jest głównie w klimach samochodowych). Cena R134a wzrosła w ciągu miesiąca z ok. 40 zł/kg na ponad 100 zł. To akurat nie ma związku z upałami ale z tym, że z jakiegoś nie całkiem ustalonego powodu brakuje go na rynku. Tak więc dużo mogli zarobić, ci którzy go mieli w odpowiednio dużych ilościach.
Konkludując na pewno przynajmniej ten miesiąc będzie dla spółki bardzo udany, nie wiem jednak na ile te wydarzenia będą miały przełożenie na wyniki akurat CK.