Podałem jak wygląda zdolność BST do obsługi zadłużenia i porównywałem wynik do sytuacji konkurentów w tym lidera branży. Właśnie na tym polega sztuka inwestowania oparte o fundamentach. Trzeba wybrać najlepszych spółek i takich można znaleźć tylko poprzez porównanie kursów akcji oraz wyników i wskaźników finansowych. Z podanych przez mnie liczbach wynika,że BST ma bardzo wysoką zdolność do obsługi zadłużenia i nie musi się za nikim z branży schować.
Na tym tle Pani awersja do obligacji BST wydaje się nie uzasadniona. Windykacja, to branża o stabilnych wynikach. Nie ma tu nagłych zdarzeń mogących diametralnie zmienić sytuacją płynnościową jak np w budownictwie gdzie jeden źle kalkulowany projekt lub upadłość jednego dużego klienta może pogrążać spółką.
Przy ocenie stopnia bezpieczeństwa inwestycji w obligacje powtarzalność wyników w okresie do wykupu obligacji ma kluczowe znaczenie. W przypadku BST wpływy z portfeli są powtarzalne. Są one zależne od zdolności płatniczej dłużników, która ostatnio w Polsce rośnie, oraz od umiętności BST do pozyskiwania nowych portfeli. BST aktualnie dużo inwestuje w nowe portfele więc z tym także nie jest źle.
Obligatariuszy BST są poza tym chronieni przed nadmiernym zadłużeniem się BST. Obligacje BST dają obligatariuszom BST prawo do żądania wykupu obligacji w przypadku naruszenia przez BST konwenantów.