Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: barlinek

Teraz skoro zostaliście już ostrzeżeni pozostaje mi jedynie dodać, że głównie zagnieżdżam się tam, gdzie jest mi dobrze. A gdzie jest mi dobrze? Ano tam gdzie znajduje się duża ilość leszczy myśląca życzeniowo. Patrzą jak kurs spółki osuwa się w dół po równi pochyłej, patrzą na coraz gorsze wyniki kwartalne ale dalej wierzą, że szczęście się do nich uśmiechnie i przynajmniej wyjdą na swoje. To przypomina nieco szympansa, który włożył rękę do pułapki a w środku jest banan. Ręka przez dziurę weszła na siłę ale z bananem wyjść nie chce a małpa puścić zdobyczy nie zamierza i tak będzie trwać aż do końca. W związku z tym zamierzam postawić tu tezę, której w następnych tygodniach i miesiącach będę bronić a mianowicie Barlinek czeka układ z bankami, czyli inaczej rzecz biorąc upadłość układowa. Co przemawia za postawieniem takiej tezy ?
Ano bardzo proszę :
1. Rozmawiałem niedawno z analitykiem WBK który o zgrozo w swojej głupocie jeszcze w III kwartale ubiegłego roku prognozował i rekomendował znaczny wzrost kursu Barlinka. Jak mu powiedziałem, że rynek znajduje się w fali ,,B,,Elliotta to on mi na to , że analizą techniczną to oni się nie zajmują. No to ja mu, że Elliott nie tylko technicznie, ale i cyklicznie opisał stan rynku i że w tej fazie jedynie spółki mocne fundamentalnie i nie zadłużone mają szanse na wzrost. Pozostałe trwają i się modlą aby nieuchronne nadejście fali ,,C,, już na tym poziomie nie wywaliło ich z rynku. Reasumując powiem tak. Banki zatrudniające tych pseudo analityków lepiej by zrobiły, gdyby tą niedouczoną zgraje wywaliły na pysk. Poprosiłem aby mi podał chociaż jedną rekomendację która się w ostatnim półroczu sprawdziła. Nie podał, bo takiej nie było.
2. Spółka jest zadłużona po szyje a przy tak wysokiej cenie pieniądza (pieniądz ma jak wiecie swoją cenę odzwierciedloną stopami procentowymi) rośnie i to znacząco zagrożenie spłaty kredytów. Po tym co stało się ostatnio z budowlanką banki obecnie dmuchają na zimne. Inflacja w dalszym ciągu jest wysoka i chociaż większość specjalistów rynkowych coraz głośniej woła o obniżkę, to tylko z tego wyjdzie, że sobie pokrzyczą. Totalny zastój na rynku budowlanym i zapaść w sprzedaży mieszkań przekłada się na brak popytu deski barlineckiej, która chociaż naprawdę ładnie wygląda (możecie mi wierzyć bo takową posiadam) to jest jednocześnie droga co w dzisiejszych czasach nadchodzącego kryzysu i zaciskania portfela
dobrze Barlinkowi nie wróży.
3. Uważam, że firma jest źle zarządzana. Świadczą o tym wyniki pierwszego kwartału. Są fatalne. Tak przepływy finansowe jak i wyniki sprzedaży o zyskach nawet nie wspomnę. Brak
śladów restrukturyzacji i zdecydowanych działań pro oszczędnościowych.
4. Kryzys tak naprawdę do nas dopiero dociera. Jeszcze przez chwilę (kilka miesięcy) potrwa ten stan rzeczy a sytuacja przejściowo nawet ulegnie poprawie, a potem jak grom z jasnego nieba walnie cała gospodarka. Przyjdzie kryzys tak gospodarczy jak i polityczny. Zresztą wybrańcy narodu ( a mam tu na myśli całą klasę polityczną) trwają w głębokim samouwielbieniu i zupełnie już oderwali się od realiów tego społeczeństwa. Dla nich samych będzie to jak zimny prysznic.
5. ATK bezbłędnie pokazuje trwanie Barlinka w długookresowym trendzie spadkowym. Na dołkach poszczególnych korekt tworzą się więc dywergencje na oscylatorach, nie ma ich natomiast na szczytach. Kanały Andewsa i średnie median line uwiarygadniają trend spadkowy. Volumen jest niewielki co zapowiada dalszą znaczną deprecjację tego waloru. Jak zapewne wiecie znaczące dołki powstają z panicznej wyprzedaży, tu rynek cały czas spokojnie się osuwa. Dopóki taka tendencja będzie miała miejsce cały czas akcje Barlinka będą tracić.
Pewnie bym jeszcze znalazł kilka aspektów na potwierdzenie mojej tezy i wstępnego założenia ale nie chcę wam już całkowicie popsuć nastroju tego dnia. I tak jest wystarczająco
paskudny.

Chodzik Księżycowy

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BARLINEK -3,17% 1,22 2014-01-07 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.