Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  47,60 zł , zmiana od tamtej pory: -56,93%

Re: ale boli to uśrednianie do góry

No tak jak pisałem, moja wycena jest mocno z grubsza. Akurat dotacje należy wliczyć w koszt rozwoju leków z pipeline'u, a przy tej mojej zgrubnej wycenie dla uproszczenia zakładam (i to jest chyba najmniej dokładne z moich założeń), że wartość pipeline'u rekompensuje ryzyko związane z rejestracją Salmexu w USA oraz dalszym rozwojem esketaminy. Czyli jeżeli wyliczyłem wartość esketaminy na przykładowo 2 mld PLN, a prawdopodobieństwo jej rejestracji to 90%, to 10% ryzyka, czyli 10% * 2 mld = 200 mln jest rekompensowane przez wartość pozostałego pipeline'u, czyli przede wszystkim FGFR oraz PDE10a. Ewentualnie też milestone'ami i upfrontem z esketaminy, tak dla bezpieczeństwa. Żeby policzyć wszystko dokładnie, trzeba by zrobić wycenę (r)DCF dla każdego z projektów spółki, a to nie jest ani proste ani szybkie :) Jakby ktoś chciał się w to pobawić, to tu jest najlepszy artykuł jaki znalazłem w necie o wycenie biotechu, chociaż i tak na wiele pytań nie odpowiada https://www.toptal.com/finance/valuation/biotech-valuation, mam też książkę o tym na sprzedaż, jakby ktoś chciał kupić :)

C/Z nie brałbym jako wyznacznika do przyszłej kapitalizacji, bo np. jeśli Salmex zacznie być sprzedawany w USA i zwiększy zysk netto spółki 2-krotnie, to nie oznacza to, że od tego automatycznie dwukrotnie urośnie też wartość pipeline'u. To tak jakby liczyć, że C/Z CD Projektu skoro teraz wynosi 100 to po premierze Cyberpanka też będzie wynosił 100 :)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
CLNPHARMA -0,97% 20,50 2026-05-29 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.