Wszystko zależy od sposobu inwestowania w takie spółki jak Wikana. Ja osobiście nie przywiązuję wagi do chwilowych wahań cen akcji, ponieważ zainwestowałem gotówkę długoterminowo z chwilą, gdy spółka odbudowała swoje fundamenty i dawała perspektywę wypłaty dywidendy. Cena miała znaczenie w momencie zakupu pakietu, ponieważ udało się zakupić nieco większy pakiet niż planowałem, co w dalszej perspektywie może przynieść nieco większe zyski od wcześniej planowanych. Moim celem jest korzyść w postaci wypłaty dywidendy w okolicy 1 zł/akcję, dlatego nie zamierzam na razie pozbywać się papierów - dla mnie wartościowych.
Przypuszczam, że główny akcjonariusz będzie naciskał na wypłatę wysokiej dywidendy z osiągniętego zysku, który spółka może w tym roku wypracować. Zakładam, ze 4 kw. będzie nieco lepszy od 3 - ego, a więc być może roczny zysk przekroczy 2zł/akcje.
A zatem można założyć, iż Wikana podzieli się zyskiem z akcjonariuszami min 50%. Taki scenariusz pozwoli na niezłą wypłatę bez pozbywania się pakietu akcji, czyli aktualna cena akcji na GPW dla mnie osobiście nie ma żadnego znaczenia. Tak czy inaczej wartość księgowa rośnie z kwartału na kwartał, więc siłą rzeczy cena akcji będzie także rosła.