Zadaj sobie następujące pytania:
1. Czy uważasz, że obecna sytuacja geopolityczna stanowi dla Polski czynnik niekorzystny w długim terminie? Według mnie jest wręcz przeciwnie. Podzielam opinie wielu obserwatorów rynku (w tym branżowych stowarzyszeń skupiających kadrę menadżerską), że mamy do czynienia z powrotem pozytywnego sentymentu wobec PL (oczywiście z poprawką na nierozwiązany konflikt z UE) + planowane przez NATO wzmocnienie wschodniej flanki (za tym pójdą również inwestycje), wreszcie (o ile nie najważniejsze) -> kolejną po chińskim lockdownie falę migracji biznesu, tym razem z Rosji (sankcje) i Ukrainy (ryzyko operacyjne). Uważam, że Polska może być beneficjentem tych zmian, przynajmniej w części.
2. Uważasz, że Covid przestał być grany? No to sprawdź, dlaczego Chińczycy właśnie zaczęli wprowadzać ograniczony lockdown. A przy okazji uczepiliście się wątku covidowego w kontekście SCP i PCR/ONE, a on nigdy nie był zasadniczym argumentem sprzedażowym. Wirusolodzy biją na alarm, że pandemie mogą nasilić częstotliwość, z uwagi na uwalnianie z obszarów wiecznej zmarzliny w Azji wirusów i bakterii uwięzionych tam od wieków - a to za sprawą globalnego ocieplenia. Ale SCP nie sprzeda urządzenia, bo Covid się skończył...
3. Widzisz ryzyko w sprzedaży PCR/ONE związane z wojną? Ja nie, oprócz naturalnego opóźnienia wynikającego z tego, że duże korpo ma aktualnie sztab kryzysowy i inne tematy mogło położyć "on hold". PCR/ONE to nie kopalnia, która jest nierozerwalnie związana z polską ziemią i w przypadku przeniesienia się konfliktu do Polski może zostać bezpowrotnie stracona. Nabywasz wartość intelektualną, którą możesz natychmiast przetransferować np. do USA, infrastruktura produkcyjna jest poza PL, zespół możesz w razie kłopotów ekspresem wsadzić w samolot i razem z rodzinami przerzucić do do innego kraju. Ja nie widzę żadnego ryzyka.