Szanowny Panie Kolego ,
1) zgadzam się z tezą że kasa która pójdzie , wyląduje większości u liderów (do których Delko nie należy) rynku handlu detalicznego , Biedronka, Lidl, Kaufland, Aldi, ewentualnie Polo Auchan Carrefour, czy Dino, które w czasie gdy w delko o mały włos zrealizowano by skromne założenia otworzyło więcej sklepów niż SEDAL ,bo pod tą marką działa RHS, posiada.To nie tylko moja opina ..."
Rynek handlowy kurczy się od lat, ale ostatnio tempo spadku przyśpiesza mimo szybkiego wzrostu sprzedaży detalicznej i całej gospodarki. A także mimo inicjatyw – jak ograniczenie handlu w niedziele – które miały uderzyć w placówki największe, a pomóc małym. Nic bardziej błędnego"... Z żródeł ogólnie dostępnych ,lider rynku wydaje na reklamę mniej więcej tyle ile delko robi obrotu….A jak ogólnie wiadomo reklama dzwignią handlu, kolejną dżwignią są ceny, które się oczywiście reklamuje…Cukier za 1.89 czy kurczak za 3,99 za kg….
2) Super!!!!! Wejdż na stronę sedal.pl i zobacz sobie jak wygląda ich strona internetowa ! ….podpowiem Ci że na stronie
link możesz sobie bezpłatnie założyć na szablonach które tam są swoją stronę…., jak klikniesz na stronkę prawym klawiszem myszki i naciśniesz „zbadaj” wyskoczy - free for personal and commercial use under CCA license …. jak się z tym skonfrontujesz, wejdż na dowolną stronę konkurencji i porównaj jako klient jakąkolwiek stronę internetową sieci handlowej z tym co prezentuje rhs.
3) Mam rację kurs spadł- i To jest meritum , bo wszyscy chcą zarabiać a nie tracić. To że swig spadł jeszcze bardziej niż kurs delko jest bardzo słabym pocieszeniem dla inwestorów którzy w ostatnim roku na delko stracili jedną czwartą swojej kasy- dokładnie w ciągu roku- 28 procent.
4) EPS – hmmmm, nie chcę zostać odebrany protekcjonalnie, ale zakupy które zostały dokonane wymagają przede wszystkim Inwestycji finansowych i moim zdaniem dużo wyższych niż ewentualne dostępne środki wynikające z bilansu spółki , ponadto potrzebni są specjaliści którzy będą w stanie skonsolidować całość. Sprawdż sobie ile kosztuje ujednolicenie systemu kasowego który pozwala zarządzać przepływem towarów i stanów magazynowych , do tego logistyka , łańcuch zamówień itd. Itp. Tego nie zrobisz na bezpłatnym szablonie, a i specjaliści cenią swoją pracę… Sytuację obecną z zakupem innych podmiotów –pominę że jeden z nich praktycznie jest na zero-porównałbym z zakupem trzech samochodów ciężarowych rocznik 2007 i przebiegiem miliona kilometrów każdy. Oczywiście że każdy z tych samochodów może wozić towary, ale najpierw w każdym trzeba zrobić kapitalny remont silnika i zatrudnić kierowców z odpowiednią kategorią. W przeciwnym razie na papierze który jak wszyscy wiemy jest cierpliwy można uzasadniać że jest to doskonała inwestycja, ale w praktyce trzeba wyłożyć na remont, kierowców, i wtedy ewentualnie możemy mówić o tym czy jesteśmy w stanie wozić i zarabiać tyle ile założyliśmy.W przypadku delko należy nadmienić że jeden z tych" kupionych "samochodów znajduje się we władaniu komisarza masy upadłościowej baćpolu.( Chciałbym zobaczyć prawnika który przygotowywał tą umowę przedwstępną )
5) …”nie bardzo rozumiem dlaczego nie możesz napisać o jaką spółkę zależną chodzi, skoro dane są powszechnie dostępne?...” ja nie napisałem że nie mogę, mogę a i owszem mogę, ale internet i krs online jest ogólnie dostępnym żródłem gdzie wszyscy mają dostęp do danych których szukają, poświęcisz kilka godzin przez internet, albo wybierzesz się do KRSu (będziesz miał aktualniejsze dane) i sam bez jakichkolwiek problemów zweryfikujesz to co napisałem.
6) Wszystkie fakty które podałem można zweryfikować samodzielnie, wszystkie opinie które wyraziłem , są moimi prywatnymi opiniami i nie mogą być w żadnym razie uważane jako rekomendacja do jakichkolwiek działań dotyczących jakichkolwiek działań związanych z inwestowaniem bądź nie inwestowaniem swoich pieniędzy w instrumenty lub instrumenty pochodne dostępne na GWP lub na jakiejkolwiek innej giełdzie. Przed każdą transakcją na giełdach każdy inwestor powinien sam ocenić ryzyko wynikające z ewentualnej transakcji