Hej! Widzę że jestem sławny. I opisywany przez herosów inwestycyjnych tego forum xcd i b921. Dajcie spokój, bo spłonę rumieńcem. A odnośnie kółek, to w moim przypadku to bardziej trójkąty i prostokąty:)
Podziwiam zapał z jakim b921 atakujesz inne pomysły inwestycyjne. Przeraża mnie brak ochoty na podjęcie wysiłku zrozumienia.
Spróbuje jeszcze raz oględnie Ci je przedstawić. Jakie minie gwar, który sam wywołujesz, może kiedyś na to spojrzysz(?)
- kluczowe opory i wsparcia warto na wykresie wyznaczyć. Niezależenie od podejścia. Dla POZ wyglądają one tak:
https://imgur.com/rVxYChq - co to jest kluczowy opór/wsparcie? To poziom cen, gdzie w przeszłości pojawiały się zwroty lub wybicia kursu, na im wyższym wolumenie, tym mocniejsze to poziomy. Większość inwestorów na świecie posiłkuje się przy ich wyznaczaniu fibonaccim/dinapolim – matematykami.
- gra na trendzie wzrostowym to inwestowanie poprzez sprzedaż na tych kluczowych oporach i dobieranie na korektach do wsparć; na powyższym obrazku strzałki obrazują takie momenty
- przy zdrowym trendzie wzrostowym wolumen pojawia się na wzrostach, a na korektach spada. Warto spróbować to wykorzystać. Ja próbuje.
- sprzedawanie i kupowanie można robić tak jak Ty: łup i wszystko na raz. Słusznie prawisz że to może zdołować kurs przy sprzedaży np. 100k na POZ. Tylko można robić to inaczej. Nie sprzedając na raz. Wystawiając w kilku paczkach w różnej cenie dookoła oporu na którym chcesz sprzedać. To samo z zakupem. Po prostu składam zlecenia oczekujące ponad poziomem który mnie interesuje.
Czy zawsze mi wychodzi? No pewnie że nie. Jakby tak było każdy by zarabiał na giełdzie kokosy! A zarabia tylko 20% z nas.
Czy to jedyny sposób w jaki inwestuje? Nie. Ale z niego korzystam obecnie na kilku spółkach.
Czy kupuje i sprzedaje bez ustanku. Nie. Zrobiłem to na POZ 2 razy. Mam teraz trzecią pozycje i na razie mam +33% w stosunku do osób trzymających.
Czy dalej będę sprzedawał POZ na kluczowych oporach i dobierał na korektach. Dopóki płaci tak. Mam ustawione zlecenia sprzedaży zaraz po tym jak zajmuję pozycję. Automat sprzedaje. Ja z ręki tylko niedobitki.
Co jeżeli kurs poleci wyżej niż moja cena sprzedaży? Poleci beze mnie. Ja w takich momentach już nie rozpaczam. Wcześniej rozpaczałem. Teraz próbuje np. rozbić paczkę sprzedaży na dwa opory.
Co jeśli się pomylę? Po to jest SL. Ustawiam go zawsze.
Możesz mi nie wierzyć, oceniać mnie bez zrozumienia. Jak tak lubisz?
Ja dużo pogody ducha życzę. I udanych inwestycji.